Beginnen met lenzen of een bril: een eerste oogmeting

Starting with contact lenses banner Starting with contact lenses banner

Als je een nieuwe bril of contactlenzen overweegt, is de eerste stap een oogmeting door een opticien of oogarts. Zij zorgen voor het benodigde recept, of je nu van plan bent om bij hen of ergens anders een bril te kopen. Voor contactlenzen moet je ook een contactlens laten aanmeten, wat een eenvoudig en pijnloos proces is. Hier volgt een kort overzicht van wat je kunt verwachten:


Oogonderzoek en metingen

Een opticien, optometrist of oogarts voert een grondig onderzoek uit en doet metingen aan je ogen.Lees verder!

Gebruiksvoorschrift voor bril of lenzen

Na het onderzoek geeft de oogspecialist je een recept voor brilcorrectie, op basis waarvan je bij elke optiekzaak een bril op sterkte kunt laten maken. Lees verder!

Aanbevelingen voor contactlenzen

Ontvang aanbevelingen voor de meest geschikte contactlenzen op basis van je metingen, medische geschiedenis en levensstijl.Lees verder!

Lensaanpassing

De opticien plaatst de gekozen lenzen in je ogen en beoordeelt de pasvorm en je comfortniveau. Hij instrueert je ook over de hygiënische principes van het dragen van contactlenzen en leert je hoe je ze moet inbrengen en onderhouden.Lees verder!

Stabilisatieperiode

In het kantoor van de opticien wacht je ongeveer 30 minuten om de lens op je oog te laten stabiliseren. Daarna zal de oogspecialist de plaatsing van de contactlens beoordelen en het comfort ervan met jou bespreken. Lees verder!

Proeflenzen en bestellen

Je kunt bij je oogarts proeflenzen aanvragen om thuis te testen. Zodra je je bijgewerkte voorschrift hebt, ben je vrij om een bril of lenzen te bestellen bij de winkel van je voorkeur.Lees verder!

Wat kan je verwachten bij je eerste oogonderzoek?

Eye icon

Je eerste oogonderzoek is een belangrijke stap in het behouden van je visuele gezondheid en het verkrijgen van het juiste recept voor een bril of contactlenzen.

Deze uitgebreide beoordeling begint meestal met een gedetailleerde vragenlijst over je medische geschiedenis, inclusief familiegeschiedenis en informatie over eventuele chronische aandoeningen die van invloed kunnen zijn op je ogen. Je geeft ook je ooggezondheid­sgeschiedenis en eventuele eerdere dossiers als je al eerder een oogspecialist hebt bezocht. Het onderzoek zelf omvat verschillende tests, zoals een gezichtsscherpte test, om te bepalen wat uw bril nodig heeft.

Aanvullende tests, zoals onderzoek met een spleetlamp en indirecte oftalmoscopie, stellen de arts in staat om de gezondheid van de interne structuren van je ogen te beoordelen. Tot slot wordt de intraoculaire druk gemeten met behulp van applanatietoni­cometrie of contactloze tonometrie. Regelmatige oogmetingen zijn essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid van de ogen en voor een helder en comfortabel zicht.

KAN IK MIJN CONTACTLENZEN GEBRUIKEN VOOR EEN BRIL?

Het is belangrijk om te weten dat je brilrecept verschilt van een contactlensrecept.

Er zijn andere metingen nodig om contactlenzen goed te laten passen, omdat ze direct op de oogbol zitten. Dus als je wilt overstappen van een bril op contactlenzen, is een oogmeting of een gesprek met je oogarts een verplichte eerste stap, zelfs als je al een brilrecept hebt.

Contactlenzen bieden veel voordelen voor een actieve levensstijl, en ze zijn nu comfortabeler en kosteneffectiever dan ooit. Mensen die sporten houden van de vrijheid en flexibiliteit die contactlenzen bieden. Of misschien geef je gewoon de voorkeur aan je eigen uiterlijk zonder een volumineus brilmontuur.

Of misschien wil je zowel een bril als contactlenzen hebben om de dingen af te wisselen als de omstandigheden daarom vragen.

Glasses icon

Bril Voorschrift

  O.D. O.S.
SPH -1.50 -1.75
CYL -1.50 -1.25
AXIS 90 90
ADD +2.00 +2.00
PD 63

Voorschrift contactlenzen

  O.D. O.S.
BC 8.6 8.6
DIA 14.5 14.5
SPH -2.00 -2.00
CYL -2.25  
 
AXIS 60  
 

DENK AAN ALLES

Computer icon

Werk je vele uren per dag achter een computer of reis je vaak?

Runner icon

Ben je een fervent sporter of ben je veel buiten?

Make-up icon

Kan je make-up een probleem vormen als je contactlenzen gebruikt?

Savings icon

Maak je je zorgen over de kosten?

De antwoorden op deze vragen kunnen je opticien helpen bij het bepalen van de beste optie voor jou. Misschien heb je alleen een bril nodig, of misschien ben je een goede kandidaat voor daglenzen, tweewekelijkse lenzen of maandelijkse contactlenzen. Of misschien heb je speciale torische lenzen nodig om astigmatisme te corrigeren of misschien zelfs multifocale contactlenzen. Je komt erachter tijdens deze evaluatie.

Aan je bril of lenzen wennen

Contact lenses and glasses icon

Comfortabel worden met je nieuwe bril is vrij eenvoudig. Elke bril die volgens jouw voorschrift is gemaakt, moet tijdens het productieproces goed worden gecentreerd. Je moet er natuurlijk een tijdje aan wennen. Als je bril oncomfortabel blijft aanvoelen, kan je opticien hem vaak een beetje aanpassen, bijvoorbeeld door de vorm van de pootjes te veranderen.

Het kan iets meer tijd kosten om aan de contactlenzen te wennen, maar hoe dan ook zou het hele proces redelijk soepel moeten verlopen. Na de eerste aanpassing en als je je goed voelt bij de gekozen lenzen, zal je opticien de pasvorm evalueren en een zichttest uitvoeren. Je zult waarschijnlijk oefenen met het inbrengen en uitnemen van de lenzen onder het toeziend oog van je oogarts.

Tot slot zal uw oogspecialist de procedure voor lensverzorgin­gsbasics uitleggen, proeflenzen aanbieden en een vervolgafspraak maken om te beoordelen hoe je op een later tijdstip met de gekozen lenzen omgaat. Tijdens de twee weken voor je vervolgafspraak kun je je lenzen thuis uitproberen. Als je problemen of vragen hebt, bel dan je opticien voor advies.

Proeflenzen

Alleen je opticien is bevoegd om proeflenzen te verstrekken, omdat de juiste medische zorg en evaluatie nodig is bij het selecteren van geschikte lenzen. Het kan een paar bezoeken en een paar pogingen kosten om het meest geschikte merk en de beste pasvorm voor jou te vinden, maar als jij en je opticien het eenmaal eens zijn over een bepaald merk en draagschema, ben je vrij om dezelfde lenzen online te bestellen bij retailers zoals Alensa, zonder een kopie van je voorschrift te verstrekken. Vergeet niet om minstens één keer per jaar naar je opticien te gaan voor een controle en het bijwerken van je voorschrift!

Trial lenses image

Hoe zit het met gekleurde lenzen?

Als je geïnteresseerd bent in het dragen van gekleurde contactlenzen zonder sterkte voor cosmetische doeleinden (bijv. Halloween), is het altijd raadzaam om eerst met je opticien te overleggen voor een aanpassing en advies, vooral als je merkt dat je nog nooit lenzen hebt gedragen, gevoelige ogen hebt of last hebt van droge ogen.

Een grondig oogonderzoek is ook nodig als je besluit om gekleurde lenzen met sterkte te dragen voor zichtcorrectie.

CRAZY LENZEN KOPEN
Crazy lenses boxes