We verzenden bestellingen nog steeds op tijd! We bevelen echter wel aan om op voorhand te bestellen, omdat koeriers door de huidige situatie vaak vertraging oplopen.

Beginnen met contactlenzen: een eerste oogmeting

Dus, u wil van start gaan met contactlenzen? Voor u hiermee kan beginnen, zal u eerst een oogonderzoek of oogmeting, en eventueel een pasvorm evaluatie, moeten ondergaan bij de oogspecialist of opticien. Als u voordien nog nooit lenzen hebt gedragen, kan dit angstwekkend lijken, maar geen zorgen! Het is een simpel en pijnloos proces. Dit kan u onder meer verwachten:

  • Een onderzoek en metingen van het voorste deel van uw ogen
  • Een aanbeveling voor welke lens het meest geschikt is voor u (gebaseerd op uw medische voorgeschiedenis en metingen)
  • Advies welke brekingssterkte voor u van toepassing is
  • Het inbrengen van de gekozen contactlenzen in uw ogen (meestal gaat het om maandelijkse lenzen, maar dit kunnen ook dagelijkse of tweewekelijkse lenzen zijn)
  • Het beoordelen van het draagcomfort van de lenzen
  • Een wachttijd van ongeveer 30 minuten, waarin de lenzen zich zullen stabiliseren op uw ogen

Shop contactlenzen

Een opticien die een oogonderzoek uitvoert om te kunnen beginnen met contactlenzen

Overwegen welke lenzen bij uw levensstijl passen

Tijdens het gesprek met de opticien of specialist moeten enkele factoren in overweging genomen worden. Eén belangrijke factor is het bekijken van uw medische voorgeschiedenis, wat wil zeggen: kijken naar o.m. chronische aandoeningen waar u misschien aan lijdt of medicatie die u momenteel neemt. Het is ook relevant om uw levensstijl & gewoontes te bespreken:

  • Doet u vaak aan sport?
  • Spendeert u veel tijd buitenshuis?
  • Zit u lang voor de computer of reist u veel?
  • Bent u bezorgd over de kosten of heeft u een bepaald budget?

Het antwoord op deze vragen zal de opticien helpen de perfecte lenzen voor u te bepalen. Wie weet bent u misschien een goede kandidaat voor dag-en-nacht lenzen, of wegwerpbare daglenzen, tweewekelijkse lenzen of misschien wel maandlenzen? Of misschien zal u torische lenzen moeten gebruiken om astigmatisme te corrigeren, of multifocale lenzen om ouderdomsverzi­endheid te compenseren? Dit zal u allemaal te horen krijgen na de oogmeting.

Contactlenzen vs. een brilvoorschrift

Het is belangrijk op te merken dat het voorschrift voor een bril NIET overeenstemt met het voorschrift voor lenzen. Omdat contactlenzen rechtstreeks op de oogbal rusten, zijn hiervoor andere waarden nodig. Dus draagt u een bril, maar wil u overstappen op lenzen? Dan is het cruciaal om eerst de opticien of oogarts te raadplegen.

Gewend raken aan uw nieuwe lenzen

Na de contactlenzen voor de eerste keer gepast te hebben, als alles comfortabel aanvoelt, maakt de opticien een evaluatie en een nieuwe test. Vaak krijgt u ook de kans om onder zijn/haar waakzame oog te oefenen hoe u de lenzen best in doet en uitneemt. Verder krijgt u toelichting over de verzorging van uw lenzen, vooraleer u ze meeneemt naar huis om enkele weken te proberen. Ervaart u problemen? Aarzel dan niet om uw oogspecialist te raadplegen. Hier bij Alensa loont het ook om een kijkje te nemen naar onze gids over het indoen en uitnemen van contactlenzen.

Vervolgafspraak

Voor u de lenzen mee naar huis neemt, zal uw opticien een vervolgafspraak maken. Na enkele weken zal u immers weten hoe comfortabel de lenzen aanvoelen in verschillende omgevingen en situaties. Gebaseerd op deze informatie en de metingsresultaten, kan u bij de vervolgafspraak eventueel andere lenzen gaan uitproberen. Alle vervolgafspraken en onderzoeken zijn gratis voor vaste klanten en dienen jaarlijks herhaald te worden, bij voorkeur zelfs twee maal per jaar.

Proeflenzen

Proeflenzen van de opticien

Enkel de opticien of arts is gerechtigd om proeflenzen aan te bieden, omdat dit deel uitmaakt van de begeleiding binnen een professioneel kader. Na enkele tests, wanneer u zeker bent welke lenzen geschikt zijn, in afspraak met de opticien, kan u deze contactlenzen probleemloos, zonder dat u het voorschrift moet voorleggen, bestellen bij verdelers zoals Alensa! Helaas kan Alensa dus geen testlenzen voorzien.

Hoe zit het met gekleurde contactlenzen?

Heeft u zin om te starten met kleurlenzen, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid zoals Halloween? In dit geval gaat u ook best even ten rade bij de specialist, om zo de juiste pasvorm te garanderen. Deze regel geldt vooral in het geval dat u voordien nog nooit lenzen heeft geprobeerd, of als u last heeft van droge ogen. Een grondig oogonderzoek zal ook uitwijzen of u eventueel geen kleurlenzen op sterkte zal moeten dragen. Lees ook zeker onze handige gids voor het kiezen van de juiste gekleurde lenzen.

Handige informatieve pagina's voor dragers van contactlenzen

Maestro Master Card VISA VISA Electron PayPal Bancontact DHL ups PostNL bpost