Beginnen met lenzen of een bril: een eerste oogmeting

bezoek een opticien

Dus, u merkt dat het tijd wordt om een bril te dragen, of u wil van start gaan met contactlenzen? Voor u hiermee kan beginnen, zal u eerst een oogonderzoek of oogmeting, en eventueel een pasvorm evaluatie, moeten ondergaan bij de oogspecialist of opticien . Uw oogspecialist zal u een voorschrift of recept geven en u kan bespreken dat u graag met ofwel een bril, ofwel lenzen wil beginnen. De oogspecialist zal, indien u voor lenzen koos, verdere metingen doen. Als u voordien nog nooit lenzen hebt gedragen, kan dit angstwekkend lijken, maar geen zorgen! Het is een simpel en pijnloos proces. Dit kan u onder meer verwachten:

 • Een onderzoek en metingen van het voorste deel van uw ogen. Dit zal de oogspecialist toelaten om uw voorschrift voor een bril of lenzen op te maken.
 • Uw voorschrift is niet hetzelfde voor een bril, als voor lenzen, dus bespreek welke u graag wil.
 • Kiest u voor lenzen, dan krijgt u vaak een aanbeveling voor welke lens het meest geschikt is voor u (gebaseerd op uw medische voorgeschiedenis en metingen).
 • U krijgt advies over welke brekingssterkte voor u van toepassing is.
 • De oogspecialist zal uw gekozen contactlenzen in uw ogen inbrengen (meestal gaat het om maandelijkse lenzen, maar dit kunnen ook dagelijkse of tweewekelijkse lenzen zijn).
 • Samen beoordelen jullie het draagcomfort van de lenzen.
 • Samen wachten jullie ongeveer 30 minuten, waarin de lenzen zich zullen stabiliseren op uw ogen.
 • U krijgt uw recept van de specialist en u kan nu lenzen of brillen bestellen, waar u maar wil!
 • Lees meer over uw recept voor een bril of uw recept voor contactlenzen.
Een opticien die een oogonderzoek uitvoert om te kunnen beginnen met contactlenzen

Lenzen of een bril: wat past best bij jouw leven?

Het is belangrijk op te merken dat het voorschrift voor een bril NIET overeenstemt met het voorschrift voor lenzen . Omdat contactlenzen rechtstreeks op de oogbal rusten, zijn hiervoor andere waarden nodig. Dus draagt u een bril, maar wil u overstappen op lenzen? Dan is het cruciaal om eerst de opticien of oogarts te raadplegen.

Een bril is modieus en een betrouwbare keuze, hoewel een bril niet altijd even handig is. Lenzen, echter, bieden ook enkele voor- en nadelen. Lenzen zijn dan weer ideaal voor sport. Of misschien wil u zelfs soms lenzen, soms een bril dragen?

Tijdens het gesprek met de opticien of specialist moeten enkele factoren in overweging genomen worden. Eén belangrijke factor is het bekijken van uw medische voorgeschiedenis, wat wil zeggen chronische aandoeningen waar u misschien aan lijdt of medicatie die u momenteel neemt. Het is ook relevant om uw levensstijl te bespreken:

 • Lijdt u aan allergie?
 • Doet u vaak aan sport?
 • Spendeert u veel tijd buitenshuis?
 • Zit u lang voor de computer of reist u veel?
 • Bent u bezorgd over de kosten of heeft u een bepaald budget?

Het antwoord op deze vragen zal de opticien helpen de beste optie voor u te bepalen. Wie weet bent u misschien een goede kandidaat voor dag-en-nacht lenzen, of wegwerpbare daglenzen, tweewekelijkse lenzen of maandlenzen? Of misschien zal u torische lenzen moeten gebruiken om astigmatisme te corrigeren, of multifocale lenzen? U krijgt ook het verschil te horen tussen dag- en maandlenzen en kan meer info vragen over alle verschillende lenseigenschappen na de oogmeting.

Gewend raken aan uw nieuwe bril of lenzen

Wennen aan een bril is vrij vanzelfsprekend. Als uw bril correct is gemaakt volgens uw voorschrift, zal de bril van nature comfortabel aanvoelen. Zo niet, dan kan uw opticien vaak kleine aanpassingen maken om de bril beter te laten passen.

Na de contactlenzen voor de eerste keer gepast te hebben, als alles comfortabel aanvoelt, maakt de opticien een evaluatie en een nieuwe test. Vaak krijgt u ook de kans om onder zijn/haar waakzame oog te oefenen hoe u de lenzen best inzet en uitneemt. Verder krijgt u toelichting over de basisregels voor de verzorging van uw lenzen, vooraleer u ze meeneemt naar huis om enkele weken te proberen. Ervaart u problemen? Aarzel dan niet om uw oogspecialist te raadplegen. Hier bij Alensa kan je ook een kijkje nemen naar onze gids over het indoen en uitnemen van contactlenzen.

Vervolgafspraak

Voor u de lenzen mee naar huis neemt, zal uw opticien een vervolgafspraak maken. Na enkele weken zal u immers weten hoe comfortabel de lenzen aanvoelen in verschillende omgevingen en situaties. Gebaseerd op deze informatie en de metingsresultaten, kan u bij de vervolgafspraak eventueel andere lenzen gaan uitproberen. Alle vervolgafspraken en onderzoeken zijn gratis voor vaste klanten en dienen jaarlijks herhaald te worden, bij voorkeur zelfs twee maal per jaar.

Proeflenzen

Proeflenzen van de opticien

Enkel de opticien of arts is gerechtigd om proeflenzen aan te bieden , omdat dit deel uitmaakt van de begeleiding binnen een professioneel kader. Na enkele tests, wanneer u zeker bent welke lenzen geschikt zijn, in afspraak met de opticien, kan u deze contactlenzen probleemloos, zonder dat u het voorschrift moet voorleggen, bestellen bij verdelers zoals Alensa! Helaas kan Alensa dus geen testlenzen voorzien.

Hoe zit het met gekleurde contactlenzen?

Heeft u zin om te starten met kleurlenzen, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid zoals Halloween? In dit geval gaat u ook best even ten rade bij de specialist, om zo de juiste pasvorm te garanderen. Deze regel geldt vooral in het geval dat u voordien nog nooit lenzen heeft geprobeerd, of als u last heeft van droge ogen . Een grondig oogonderzoek zal ook uitwijzen of u eventueel geen kleurlenzen op sterkte zal moeten dragen. Lees ook zeker onze handige gids voor het kiezen van de juiste gekleurde lenzen .

Handige informatieve pagina's