Hoe interpreteer ik mijn brilvoorschrift of -recept?

Voor je een bril bestelt, is het eerst en vooral belangrijk dat je een exacte oogmeting laat uitvoeren bij de opticien of oogspecialist. Hij/zij zal jou een voorschrift of gedetailleerd papier geven, met daarop al jouw waarden. Maar als je je afvraagt wat die waarden precies betekenen, dan vind je hier een kort overzicht van welke waarden nu net belangrijk zijn voor jouw bestelling. Kijk zeker goed na, nadat je alles in het bestelformulier hebt ingevuld, dat je jouw rechteroog (R, RO of OD) niet hebt verward met jouw linkeroog (L, LO of OS).

Hoe lees je het voorschrift van een bril?

Jouw brillenrecept

Jouw voorschrift kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien. Het precieze format kan anders zijn, afhankelijk van de dokter of opticien. Sommige oogspecialisten noteren slechts één waarde voor PD. Als dat het geval is voor jou, dan moet je deze waarde door twee delen om de rechteroog- en linkeroogwaarde te krijgen. Hieronder zie je de meest gebruikelijke termen op een recept voor brillen. Als je twijfelt, raadpleeg dan onze klantenservice of jouw oogspecialist.

Veraf of Nabij

Hier geeft de oogspecialist aan waarvoor je de bril nodig hebt. Zie je niet goed nabij of zie je slecht veraf? Jouw opticien zal dit steeds duidelijk maken op jouw recept.

Sfeer (SPH of SF)

Dit geeft de dioptrie aan, ook bekend als de optische afwijking in sterkte, aangegeven voor elk oog. Als je verziend bent, is dit een plus (+) waarde en als je bijziend bent, is dit een min (-) waarde. Zie je hier een gelijkheidsteken (=), dan moet je in het bestelformulier minus (-) aangeven. Als hier geen waarde is aangegeven, moet je in het bestelformulier 0.00 selecteren.

Cilinder (CYL)

Dit geeft aan dat je aan astigmatisme lijdt. Astigmatisme is aan aandoening waar het hoornvlies een onregelmatige vorm heeft, en een cilinder corrigeert deze vervormingen. Indien jouw voorschrift geen CYL-waarde bevat, vul dan 0.00 in wanneer je bestelt.

Axis of As (AX of AS)

Dit is een tweede waarde die de positie of richting van astigmatisme in het oog aangeeft, in graden. Als je geen AS-waarde vindt, vul dan 0 in bij het bestellen.

Additie (ADD)

Lijdt je aan presbyopie (ouderdomsver­ziendheid) en heb je een aanvullende waarde die een correctie voor dichtbij, m.a.w. een leescorrectie, maakt? In dit geval zal er een extra ADD waarde op jouw voorschrift geschreven zijn. Patiënten met een ADD-waarde hebben een progressieve bril nodig.

Pupilafstand (PD)

Deze waarde toont de afstand tussen jouw pupillen in millimeters. De exacte afstand is belangrijk bij het bestellen, want dit helpt ons jouw brillenglazen in een optimale positie binnen de montuur te plaatsen. Voor de meeste mensen is de afstand van één pupil tot de neusbrug 28-35 mm. Er zijn echter uitzonderingen. Als jouw oogspecialist geen PD-waarde heeft genoteerd, kan je deze zelf meten aan de hand van ons online meethulpmiddel (op onze website), of onze printbare meetlat. Zie je op jouw voorschrift slechts één PD waarde, dan kom je tot de waarde voor zowel rechts als links door deze ene waarde in twee te delen (bvb. 61:2= 30.5 voor elk oog).

Kan je jouw voorschrift voor contactlenzen gebruiken?

Nee, contactlenzen en brillen hebben andere waarden. Jouw oogspecialist moet specifiek weten of hij/zij een oogmeting doet voor lenzen of een bril. Gebruik nooit een lenzenrecept voor een bril en vice versa. Lees hier meer over jouw voorschrift voor lenzen.