Kan je contactlenzen langer dragen dan aanbevolen?
Kan ik contactlenzen langer dragen dan aanbevolen?
Steek je hand op als je je lenzen wel eens langer hebt gedragen dan zou moeten? Helaas hebben de meesten van ons dat wel eens gedaan. Misschien doe je dit om kosten te besparen. Als je een beetje krap bij kas zit, wat heb je dan aan een paar dagen langer dezelfde lenzen dragen, toch? Of misschien heb je maandlenzen, maar draag je ze maar een paar keer per maand. Je kunt ze toch prima blijven dragen na de eerste 30 dagen? Of je bent gewoon vergeten om je lenzen op tijd te vervangen. We snappen het. Het leven is hectisch! Maar het is belangrijk om rekening te houden met je schema voor het dragen van contactlenzen en je eraan te houden. Het te lang dragen van je lenzen kan leiden tot ongemak, wazig zicht en, in het ergste geval, infectie. Laten we eens kijken waarom dit een no-no is en wat de risico's zijn.
Wat gebeurt er met de lenzen als je ze langer draagt?
Daglenzen, tweewekelijkse lenzen en
maandlenzen zijn niet ontworpen om langer mee te gaan dan de opgegeven
draagperiode. Daglenzen zijn glad en dun, met een minder complexe pasvorm, dus
hun fragiele structuur is minder duurzaam. Tweewekelijkse lenzen zijn iets
dikker en maandlenzen zijn meestal het dikst, dus die "overleven" ook het
langst. Maar laat je daardoor niet overtuigen dat ze onoverwinnelijk zijn.
Alle zachte contactlenzen zijn ontworpen om een gezonde hoeveelheid zuurstof
door te laten naar het hoornvlies (zuurstofdoorlaatbaarheid), maar als de lens
langer meegaat, gaan de ingebouwde paden die zuurstof doorlaten kapot. Kortom,
als je de lenzen langer gebruikt, verslijten ze. Dit betekent dat de pasvorm, de
weerstand tegen afzettingen en de zuurstofdoorlaatbaarheid in het gedrang
komen. En dit zijn de mogelijke gevolgen:
Slecht passende lenzen
Ken je het gevoel van een vers, schoon paar contactlenzen? Dat klopt... er is geen gevoel! Dat komt omdat de lenzen van tegenwoordig zo ontworpen zijn dat ze bijna aanvoelen alsof je helemaal niets draagt. Maar als lenzen te lang gedragen zijn, kunnen ze vervormd raken. Vervormde lenzen zijn oncomfortabel om te dragen en kunnen snel leiden tot geïrriteerde, pijnlijke ogen.
De lenzen scheuren
Lenzen kunnen scheuren, zelfs onder de beste omstandigheden. Maar naarmate ze ouder en kwetsbaarder worden, kunnen ze gemakkelijker scheuren. Als een lens scheurt in je hand, heb je te maken met een klein ongemak. Maar als een lens in je oog scheurt, heb je een ernstiger probleem. Je zult alle stukjes van de lens die je kunt verwijderen, willen verwijderen en onmiddellijk naar je oogspecialist gaan om alle hardnekkige stukjes veilig te verwijderen om verder ongemak en infectie te voorkomen.
Gebrek aan zuurstof
Voor gezonde ogen is het essentieel dat het netvlies, het hoornvlies en andere delen voldoende zuurstof krijgen. De zuurstofdoorlaatbaarheid van elk type lens neemt in de loop van de tijd voortdurend af en als de voorgeschreven draagtijd is overschreden, gaan de microscopische structuren in de lens die zuurstof transporteren kapot en kunnen ze niet voor voldoende toevoer zorgen. Dit leidt tot rode, geïrriteerde ogen, een branderig gevoel en mogelijk ernstige complicaties op de lange termijn.
Vuile lenzen
Vuil en andere verontreinigingen worden afzettingen genoemd. Helaas begint er zich afzetting te vormen op je lenzen zodra ze voor het eerst uit hun steriele verpakking worden gehaald. Een goede reiniging (van tweewekelijkse en maandelijkse lenzen) is essentieel, maar er bestaat geen reinigingsmiddel dat afzettingen voor 100% kan verwijderen. Als er zich afzettingen op de lenzen vormen, kan je zicht vertroebeld raken en uiteindelijk kunnen vuile lenzen giftig worden en leiden tot ongemak en ernstige infecties.
Slotgedachten
Veel contactlensdragers negeren de aanbeveling om contactlenzen niet langer dan de voorgeschreven periode te dragen, opzettelijk of per ongeluk. Hoewel de gevolgen van het dragen van oudere lenzen misschien niet direct merkbaar zijn, is het belangrijk om te onthouden dat je op de lange termijn mogelijk meer schade toebrengt aan je kostbare gezichtsvermogen. Kortom, ons advies en het advies van specialisten is als volgt:
- Draag je contactlenzen niet langer dan voorgeschreven:vervang maandlenzen na een maand en daglenzen na een dag!
- Draag je contactlenzen niet 24 uur lang of tijdens het slapen: Dit is alleen mogelijk met specifieke lenzen en dan nog alleen in overleg met je opticien of oogspecialist.
- Draag je contactlenzen niet na de vervaldatum: verlopen lenzen voldoen niet meer aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen en zijn bijna altijd vervormd!
Het is gewoon het risico niet waard om de slijtage nog een paar uur, dagen of weken te rekken. Lenzen kunnen worden vervangen, maar je ogen niet.Zorg er dus goed voor en respecteer de draagtijd van je lenzen!
Comments/vragen (4)
Beste Hebben jullie multifocal maandlezen of eventueel daglenzen di +1 voor ver kijken en ADD +3 hebben dus om te lezen? Mvg Hilde
Beste Hilde, Bedankt voor uw vraag. We hebben multifocale lenzen met sterkte +1.00 en add sterkte +3.00 maar u moet deze eerst via uw opticien uitproberen. U kunt de opticien om een proefsetje van bv. Clariti 1 Day Multifocal of Proclear Multifocal XR vragen.
Jeetje, kan gevaarlijk zijn.
Beste, Ik heb multifocale lenzen er staat momenteel op het doosje van de lenzen die ik gebruik: PWR +1.00 HI (MAX ADD +2,50) Nu ondervind ik dat de sterkte om te lezen echt niet goed meer is. Bestaat er in multifocale lenzen een grotere sterkte dat wat ik nu heb? En staat MAX ADD +2,50 om dicht te zien/te lezen? Wat wil PWR +1.00 HI zeggen? Wat raad je me aan? Met vriendelijke groeten Rita De Sutter
Beste Rita,
In dit geval raden we u aan om een opticien te bezoeken, die uw ogen opnieuw kan meten, zodat u precies zal weten, welke parameters u nodig heeft. Over het algemeen betekent PWR power en staat voor waarde van de sterkte (dioptrie). Max add is een aanvullende waarde met correctie voor dichtbij (leescorrectie) in het geval van presbyopie of ouderdomsverziendheid. ADD power gaat vaak van +0.50 tot +3.00.
plus 1,75
Beste Joanna,
is deze commentaar mogelijks een foutje of kunnen we ergens mee helpen? Schrijf ons gerust op info@alensa.be voor hulp.