Kan je contactlenzen langer dragen dan aanbevolen?

Kan je lenzen langer dragen dan voorgeschreven

Misschien heeft u er al eens over nagedacht om uw contactlenzen iets langer te gebruiken dan werd voorgeschreven? Misschien doet u dit om de kosten te drukken? Of misschien draagt u die maandlens maar enkele keren per maand, of die daglens maar enkele uurtjes per dag? Of misschien vergeet u gewoon de lenzen tijdig te vervangen? U draagt goed zorg voor uw lenzen, dus waarom niet? Welke de reden ook moge wezen, laat ons een kijkje nemen naar waarom het langer dragen van contactlenzen geen goed idee is en welke gevaren hieraan verbonden zijn...

Wat gebeurt er met de lenzen als u ze langer draagt?

Wegwerpbare daglenzen, tweewekelijkse lenzen en maandlenzen werden één voor één specifiek ontworpen om niet veel langer mee te gaan dan de voorgeschreven periode. Zo zijn daglenzen soepel en dun, met een minder complexe pasvorm, waardoor hun fragiele structuur minder lang houdbaar is. Weeklenzen zijn iets dikker, en maandlenzen zijn meestal de dikste, waardoor ze ook het langst "overleven". En verder, zowel dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse lenzen werden, afhankelijk van de gebruikte technologie, gebouwd om een gezonde hoeveelheid zuurstof door te laten naar het oog. Maar hoe ouder een lens wordt, hoe meer de ingebouwde structuren die zuurstof doorlaten, afbreken. Kortom, wanneer u de lenzen langer gaat gebruiken, vermindert de kwaliteit van de lenzen waardoor pasvorm, weerbaarheid en zuurstofdoorla­tendheid sterk achteruitgaan, met volgende gevolgen:

Gevolg: de lenzen scheuren

Aangezien de lenzen fragiel worden, kunnen ze makkelijker scheuren. Stukjes lens kunnen zo in het oog terechtkomen en daar ernstige last creëren. Niet alleen krijgt u het onaangename gevoel dat iets in je oog zit, maar u loopt risico op ontstekingen.

Gevolg: de lenzen passen niet goed meer

Contactlenzen werden ontworpen zodat u haast niet voelt dat u ze draagt. Oudere lenzen passen minder goed en vervormen vaak. Lenzen die niet goed passen voelen onaangenaam aan en leiden al snel tot geïrriteerde en pijnlijke ogen.

Gevolg: de lenzen laten te weinig zuurstof door

Voor een gezonde werking van het netvlies, is het broodnodig dat het oog voldoende zuurstof krijgt. De zuurstofdoorla­tendheid van elk type lenzen daalt voortdurend en wanneer de voorgeschreven draagtijd werd overschreden, laat de lens in nagenoeg alle gevallen met zekerheid niet meer genoeg zuurstof door. Dit leidt tot rode, branderige ogen en op lange termijn tot ernstige complicaties.

Gevolg: er komen teveel afzettingen op de lenzen

Afzettingen en vervuiling beginnen onmiddellijk na het inbrengen van de lenzen. Geen enkele reinigende oplossing heeft zulke chemische en fysische eigenschappen, dat de afzettingen volledig 100% kunnen verwijderd worden. Afzettingen worden giftig en schadelijk voor de ogen na een bepaalde tijd, waardoor de oudere lenzen een toxisch effect hebben op het oog.

Hou dus rekening met de risico’s verbonden aan het langer dragen van contactlenzen!

Vele contactlensdragers negeren de aanbeveling dat ze contactlenzen niet langer moeten dragen dan de voorgeschreven periode, omdat ze bijvoorbeeld geloven dat de aanbevolen vervangingsschema's alleen bedoeld zijn om winst voor de fabrikanten te verzekeren en vaste klanten te beveiligen. Maar zoals eerder gesteld, niets is minder waar! oewel er misschien getuigenissen op obscure internetfora te vinden zijn, die stellen dat ze geen last ondervonden tijdens het langer dragen van lenzen, toch loopt u telkens u dit probeert, ernstig gevaar op complicaties! Kortom, ons advies en het advies van specialisten is als volgt:

  • Draag uw contactlenzen niet langer dan voorgeschreven. Vervang maandlenzen na één maand en daglenzen na één dag!
  • Draag uw contactlenzen niet gedurende 24u of tijdens het slapen. Enkel specifieke lenzen laten dit toe en zelfs dan mag dit enkel in overleg met de opticien of oogspecialist.
  • Draag uw contactlenzen niet voorbij de houdbaarheidsdatum. Vervallen lenzen voldoen niet meer aan de nodige kwaliteit!

Dit is de enige manier om de gezondheid van uw ogen te garanderen. Lenzen kan u vervangen, maar uw ogen niet. Draag dus goed zorg voor ze en respecteer de draagperiode van uw lenzen!

Tips in geval van nood

Het is ondertussen wel duidelijk dat je beter vermijdt om lenzen langer te dragen. Maar ben je toch gedwongen om het risico te nemen, bijvoorbeeld op reis of op festivals, of wegens geldgebrek, hier zijn enkele tips:

  • Probeer een voorraadje daglenzen aan te leggen of mee te nemen. Dit type lenzen zijn de meest hygiënische, aangezien elke nieuwe lens steeds steriel verpakt is. Contactlenzen blijven over het algemeen lang goed dus waarom zou je af en toe, naast jouw gebruikelijke lenzen, niet een klein doosje extra daglenzen in huis halen? Veel geld hoeft het niet te kosten! Als je dan volgende keer vergeet te bestellen, heb je een doosje daglenzen voor een paar dagen achter de hand! Of als je op reis bang bent dat je jouw maandlens of weeklens kan verliezen, kan je dit opvangen met enkele daglenzen. Daglenzen komen ook in grotere verpakkingen dus je zal minder zorgen hebben. Schrijf je vooral in voor Alensa's nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze promo's op daglenzen: https://www.alensa.be/newsletter.html
  • Hou alles zo steriel en hygiënisch mogelijk met een uitstekende vloeistof, een steriel bewaardoosje en eventueel enkele oogdruppels. Neem een reissetje mee op reis! Gebruik NOOIT water of iets anders om lenzen mee te reinigen!
  • Push het niet té ver. Zoals eerder gesteld in dit artikel, probeer je lenzen niet te lang te overdragen.

Comments/vragen (4)

Heeft u een vraag of opmerking?
hilde frateur

Beste Hebben jullie multifocal maandlezen of eventueel daglenzen di +1 voor ver kijken en ADD +3 hebben dus om te lezen? Mvg Hilde

Antwoord info@alensa.be

Beste Hilde, Bedankt voor uw vraag. We hebben multifocale lenzen met sterkte +1.00 en add sterkte +3.00 maar u moet deze eerst via uw opticien uitproberen. U kunt de opticien om een proefsetje van bv. Clariti 1 Day Multifocal of Proclear Multifocal XR vragen.

Will

Jeetje, kan gevaarlijk zijn.

Rita

Beste, Ik heb multifocale lenzen er staat momenteel op het doosje van de lenzen die ik gebruik: PWR +1.00 HI (MAX ADD +2,50) Nu ondervind ik dat de sterkte om te lezen echt niet goed meer is. Bestaat er in multifocale lenzen een grotere sterkte dat wat ik nu heb? En staat MAX ADD +2,50 om dicht te zien/te lezen? Wat wil PWR +1.00 HI zeggen? Wat raad je me aan? Met vriendelijke groeten Rita De Sutter

Antwoord info@alensa.be

Beste Rita,

In dit geval raden we u aan om een opticien te bezoeken, die uw ogen opnieuw kan meten, zodat u precies zal weten, welke parameters u nodig heeft. Over het algemeen betekent PWR power en staat voor waarde van de sterkte (dioptrie). Max add is een aanvullende waarde met correctie voor dichtbij (leescorrectie) in het geval van presbyopie of ouderdomsverzi­endheid. ADD power gaat vaak van +0.50 tot +3.00.

Joanna

plus 1,75

Antwoord info@alensa.be

Beste Joanna,

is deze commentaar mogelijks een foutje of kunnen we ergens mee helpen? Schrijf ons gerust op info@alensa.be voor hulp.