Herhaal uw laatste bestelling

Het gevaar bij contactlenzen langer dragen

Kan je lenzen langer dragen dan voorgeschreven

Misschien heeft u er al eens over nagedacht om uw contactlenzen iets langer te gebruiken dan werd voorgeschreven. Misschien doet u dit om de kosten te drukken. Of misschien draagt u die maandlens maar enkele keren per maand, of die daglens maar enkele uurtjes per dag. Of misschien vergeet u gewoon de lenzen tijdig te vervangen. U draagt goed zorg voor uw lenzen, dus waarom niet? Welke de reden ook moge wezen, laat ons een kijkje nemen naar waarom het langer dragen van contactlenzen geen goed idee is en welke gevaren hieraan verbonden zijn.

Wat gebeurt er met de lenzen als u ze langer draagt?

Wegwerpbare daglenzen, tweewekelijkse lenzen en maandlenzen werden één voor één specifiek ontworpen om slechts de periode omvat in hun naam, mee te gaan. Zo zijn daglenzen bijvoorbeeld soepel en dun, met een minder complexe pasvorm, met als gevolg dat ze minder lang meegaan. Verder werden zowel dagelijkse en maandelijkse lenzen, afhankelijk van de gebruikte technologie, gebouwd om zuurstof door te laten naar het oog. Wanneer u de lenzen langer gaat gebruiken, vermindert de kwaliteit van de lenzen waardoor pasvorm, weerbaarheid en zuurstofdoorla­tendheid sterk achteruitgaan.

Gevolg: de lenzen scheuren

Aangezien de lenzen fragiel worden, kunnen ze makkelijker scheuren. Stukjes lens kunnen zo in het oog terechtkomen en daar ernstige last creëren. Niet alleen krijgt u het onaangename gevoel dat iets in je oog zit, maar u loopt risico op ontstekingen.

Gevolg: de lenzen passen niet goed meer

Contactlenzen werden ontworpen zodat u haast niet voelt dat u ze draagt. Lenzen die niet goed passen voelen onaangenaam aan en leiden al snel tot geïrriteerde en pijnlijke ogen.

Gevolg: de lenzen laten te weinig zuurstof door

Voor een gezonde werking van het netvlies, is het broodnodig dat het oog voldoende zuurstof krijgt. De zuurstofdoorla­tendheid van elk type lenzen daalt voortdurend en wanneer de voorgeschreven draagtijd werd overschreden, laat de lens niet meer genoeg zuurstof door. Dit leidt tot rode, branderige ogen en op lange termijn tot ernstige complicaties.

Gevolg: er komen teveel afzettingen op de lenzen

Afzettingen en vervuiling beginnen onmiddellijk na het inbrengen van de lenzen. Geen enkele reinigende oplossing heeft zulke chemische en fysische eigenschappen, dat de afzettingen volledig 100% kunnen verwijderd worden. Afzettingen worden giftig en schadelijk voor de ogen na een bepaalde tijd.

Hou dus rekening met de risico’s verbonden aan het langer dragen van contactlenzen!

Vele contactlensdragers negeren de aanbeveling dat ze contactlenzen niet langer moeten dragen dan de voorgeschreven periode, omdat ze bijvoorbeeld geloven dat de aanbevolen vervangingssche­ma's alleen bedoeld zijn om een regelmatig inkomen en vaste klanten voor verkopers te beveiligen. Maar zoals eerder gesteld, niets is minder waar! Hoewel er misschien getuigenissen zijn die stellen dat ze geen last ondervonden, toch loopt u telkens gevaar op complicaties. Kortom, ons advies en het advies van specialisten is als volgt:


Dit is de enige manier om de gezondheid van uw ogen te garanderen. Lenzen kan je vervangen, maar uw ogen niet. Draag dus goed zorg voor ze!!

Opmerkingen

Opmerking toevoegen

Log in

Log in met

Facebook Google