Hoe interpreteer ik mijn voorschrift voor contactlenzen?

Ben je aan het winkelen voor contactlenzen online? Fantastisch! Zo kan je jezelf heel wat geld en tijd besparen. Maar eerste zal je moeten weten welke lenzen geschikt zijn en een voorschrift van de opticien in handen moeten hebben. Bij het beginnen met lenzen, na jouw eerste oogmeting, krijg je zeker en vast een papieren voorschrift en een suggestie van de oogspecialist. Merk op, er is een groot verschil tussen het dragen van daglenzen, tweewekelijse lenzen en maandlenzen, alsook tussen verschillende merken, dus volg best de suggestie van de specialist ! Ook voor kleurlenzen ga je best even langs bij uw oogspecialist, voor je deze zomaar gaat bestellen. Voor diegenen met een bril, merk op dat jouw brilvoorschrift NIET hetzelfde is als voor lenzen ! Maar laat ons eerst een kijkje nemen naar al die afkortingen en waarden.

a

Ben je aan het winkelen voor contactlenzen online? Fantastisch! Zo kan je jezelf heel wat geld en tijd besparen. Maar eerste zal je moeten weten welke lenzen geschikt zijn en een voorschrift van de opticien in handen moeten hebben. Bij het beginnen met lenzen, na jouw eerste oogmeting, krijg je zeker en vast een papieren voorschrift en een suggestie van de oogspecialist. Merk op, er is een groot verschil tussen het dragen van daglenzen, tweewekelijse lenzen en maandlenzen, alsook tussen verschillende merken, dus volg best de suggestie van de specialist ! Ook voor kleurlenzen ga je best even langs bij jouw oogspecialist, voor je deze zomaar gaat bestellen. Voor diegenen met een bril, merk op dat jouw brilvoorschrift NIET hetzelfde is als voor lenzen ! Maar laat ons eerst een kijkje nemen naar al die afkortingen en waarden.

Een overzicht van alle parameters

Het voorschrift is vaak driedelig: jouw parameters of waarden, een aanbevolen merk contactlenzen, en speciale instructies. Wij geven je hier enkele van de belangrijkste afkortingen en terminologie mee.

Afkorting Verklaring
OD / RO / R Oculus Dexter of Rechteroog toont de sterkte voor het rechteroog
OS / LO / L Oculus Sinister of Linkeroog toont de sterkte voor het linkeroog
OU Oculus Uterque toont identieke sterkte voor beide ogen
SP(H), PWR or D Sphere, Power, of Dioptre toont de waarde voor de sterkte (+ of -)
CYL or CP Cilinder toont de verticale curve van de oogbal bij astigmatisme (torisch lenzen)
X, AX, AXE Axis of As toont de graden/richting van de cilinder bij torische lenzen
ADD ADD power toont de aanvullende sterkte voor multifocale lenzen
BC Basis Curve/Kromming indiceert hoe de lens over de oogbal zal passen
DIA Diameter beschrijft de breedte van lens
PL Plano wordt gebruikt om kleurlenzen zonder sterkte aan te duiden
EXP Expiration Date toont de vervaldatum van de lenzen

Deze tabel helpt je om bij Alensa de correcte waarden te selecteren, gebaseerd op het advies van jouw opticien. Heb je meer vragen? Neem hieronder dan een kijkje.

Rechter- of linkeroog?

De opticien beschrijft het verschil tussen beide ogen vaak als “L” en “R”. Heb je een verschillende sterkte nodig voor elk oog, dan moet je slechts op “kies parameters voor het tweede oog” klikken als je bij ons bestelt. Alensa maakt geen verschil tussen beide ogen. Eén doosje wil zeggen één oog. Wanneer je jouw parameters voor het andere oog kiest, bestel je dus een tweede doosje met andere waarden. Heb je dezelfde waarden voor beide ogen? Dan hoef je geen tweede oog te selecteren!

kies de parameters voor uw tweede oog bij Alensa

Plus (+) of Minus (-)?

Ben je bijziend, met andere woorden zie je slecht dingen die veraf zijn? Dan zal jouw sterkte een minus (-) waarde hebben. Ben je verziend of zie je slecht van dichtbij? Dan zal de sterkte als plus (+) beschreven staan. Let goed op bij het bestellen online dat je niet per ongeluk de verkeerde waarde selecteert ! Eens je deze doosjes heeft opengemaakt is het namelijk te laat om nog om te ruilen. Bij een vergissing kan je steeds ongeopende doosjes terugsturen en omruilen volgens onze omruilprocedure.

Kan ik aan de hand van mijn brilvoorschrift ook contactlenzen bestellen?

NEE. Lenzen vereisen een ander type voorschrift. Ga altijd eerst langs bij de opticien of specialist als je naar lenzen wil overschakelen. Een bril staat namelijk enkele centimeters van het oog af terwijl lenzen rechtstreeks op de oogbal terechtkomen. Dit wil zeggen dat de waarden, zoals de basis kromming en diameter, veranderen.

Hoe kies ik de Cilinder en As bij torische lenzen voor astigmatisme?

Cilinder en as zijn waarden die nodig zijn bij de correctie van astimatisme. De cilinder heeft steeds een negatieve waarde die telkens verspringt met 0.25. De as wordt uitgedrukt in graden tussen 0° en 180°. Deze zullen duidelijk op uw voorschrift staan maar bij twijfel raadpleeg je best de opticien. Let op dat Alensa niet elke waarde aanbiedt, maar enkel de meest gebruikelijke waarden. Dit is omdat de mogelijke combinaties voor torische lenzen heel breed zijn en soms heel zeldzaam. Indien je de waarden hier niet kan vinden, bieden wij deze dus helaas niet aan.

Wat is deze ADD power precies?

Lijdt je aan presbyopie of ouderdomsverzi­endheid en heb je een aanvullende waarde met correctie voor dichtbij, m.a.w. met een leescorrectie? In dit geval zal een extra ADD waarde op jouw voorschrift geschreven zijn. ADD power gaat vaak van +0.50 tot +3.00. Sommige merken drukken dit uit via LOW, MEDIUM of HIGH. CooperVision contactlenzen maken een verder onderscheid tussen het dominante (D) en non-dominante (N) oog. Bij verdere vragen raadpleeg je best de oogspecialist.

Zijn basiskromming en diameter belangrijk bij mijn bestelling van lenzen?

De basis curve of kromming toont hoe de lens over oogbal zal passen. Een lagere BC, zoals 8.40, betekent dat de lenzen meer gekromd zijn en dus strakker zullen passen. Een hogere BC zoals 8.70 toont een plattere lens. De diameter toont de breedte in millimeters, gewoonlijk tussen 13 en 15 mm. Een klein verschil hierin (0.1 of 0.2 mm) heeft vaak niet veel invloed op het draagcomfort. Echter, wanneer het verschil in BC en DIA groter wordt, heeft dit wél een sterkte invloed op het draagcomfort en de kwaliteit van uw zicht. Ga dus steeds ten rade bij de opticien wanneer je van de voorgeschreven waarden wil afwijken, want online vindt je vaak vastgestelde waarden die niet kunnen gewijzigd worden voor BC en DIA.

Ik draag een optiekmerk dus weet niet welke lenzen ik moet kiezen

Alle privélabels en optiekmerken hebben steeds een equivalent onder de gerenommeerde merken die je op Alensa kan terugvinden. Vraag simpelweg jouw opticien naar welk merk gelijk staat met het huidige optiekmerk dat u gebruikt.

Ik ben mijn voorschrift kwijt - kan ik mijn waarden ergens terugvinden?

Let op dat je sowieso best elk jaar een nieuw voorschrift van de specialist moet hebben, maar indien je een vroeger doosje contactlenzen in jouw bezit hebt, kan je hier jouw waarden uit aflezen. Onderstaande afbeelding toont hoe je de waarden op het doosje moet interpreteren:

Hoe interpreteer ik parameters op een lenzendoosje

Nogmaals, onthou dat een regelmatige check-up en update van jouw voorschrift nodig zijn, dus ga minstens één maal per jaar langs bij de opticien of oogspecialist!

Kan ik proeflenzen bestellen?

Alensa is niet gerechtigd om proeflenzen te voorzien . Dit is een belangrijke stap die enkel door een opticien of oogspecialist kan voorzien worden. Op onze TopVue producten echter, bieden wij een geld-terug-garantie zodat je hiervan, indien niet tevreden, de lenzen kan terugsturen nadat je er enkele hebt gebruikt. Lees wel op voorhand goed de voorwaarden na op onze website.

Comments/vragen (5)

Heeft u een vraag of opmerking?
Solji

Hello, I want to order contact lenses and I have a prescription. But I am not sure which value should be typed in an order page. The prescription says For right sight, S:-4.5, C:-0.75 For left sight, S:-2.75, C:-1.00 Then which value (S or C) should I take for contact lenses? Thank you for your cooperation.

Antwoord info@alensa.be

Dear Solji, Could you please send us a photo of the prescription to info@alensa.be? It might be for glasses. Thank you.

Cindy

Ik heb een lensvoorschrift, kan ik deze ook inscannen? Zo kunnen jullie mij mss helpen met mijn lenzen. Kan er ook een attest voor de mutualiteit bekomen worden?

Antwoord info@alensa.be

Beste Cindy, Stuur de foto of scan op naar info@alensa.be zodat wij je verder kunnen helpen. Verder sturen we enkel een factuur op die je bij de mutualiteit kan indienen.

Orofo Chinedu

Send me the price of photo colour contactlenses(sky blue), +1.5 ADD POWER both L & R

Antwoord info@alensa.be

Dear Orofo, Unfortunately, we don't have multifocal colour lenses in our assortiment but you can choose blue lenses with plus power (see here).

Ingrid Broucke

Beste Ik heb momenteel lenzen van bij de opticien Merk: Iwear oxigen cooper visionair Mijn bril is multifocale En mijn gegevens voor mijn lenzen zijn: Rechts iW XR M Oxigen D Blank 1400/00.0 Radius 860 Sferisch +1.75 Cylinder +0.00 As 0 Additie 1.50 Prisma 0.00 As 0 Links iW XR M Oxigen N Voor de rest Idem behalve sferisch +1.50 Aangezien de ruime keuze op de site weet ik niet welke het best geschikt zijn en of ik beter multifocale neem of niet Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren Met vriendelijke dank Ingrid Broucke 0474/ 521548

Antwoord info@alensa.be

Beste Ingrid, We zijn blij dat u lenzen bij ons wilt bestellen. Om u een goede advies te kunnen geven, willen we graag een foto van de blister ontvangen. We zullen deze bekijken en meer informatie over de geschikte lenzen naar u opsturen.

Marlies

Oh, dus as is axis in het engels. :) Wist ik niet