Hoe verzorgt u best uw contactlenzen?

Als u tweewekelijkse of maandlenzen draagt, is het belangrijk om een goede hygiëne en verzorgingsroutine op te bouwen voor uw contactlenzen. Het is soms verleidelijk in ons drukke leven om nonchalant en snel met onze lenzen om te gaan, maar enkel de juiste zorg kan helpen om ongemak en zelfs ernstige infecties te voorkomen. Uw opticien geeft u normaal specifieke instructies, gebaseerd op de noden van uw ogen en het soort lenzen dat u draagt, maar als u een geheugensteuntje wil, dan kan u hier onze tips lezen over hoe u best zorg draagt voor uw contactlenzen.

Was u eerder op zoek naar hulp bij in- en uitdoen van lenzen? Klik dan even verder naar onze stap-voor-stap gids over het inbrengen en uitnemen van contactlenzen.

Contactlenzen proper en hygiënisch houden: Dos en Don’ts

Deze mogen dan misschien logisch lijken, maar hier zijn de top 5 „do's en don'ts“, ofwel wat wél en niet te doen wanneer u met uw lenzen omgaat. Voor een meer gedetailleerde omschrijving, klik verder naar onze uitgebreide Dos en Don'ts gids.

WEL DOEN (DO) NOOIT DOEN (DON'T)
Was uw handen voor u lenzen indoet of uitneemt
Spoel en wrijf de lens in met lensvloeistof
Gebruik een kwaliteitsvolle lenzenhouder
Ververs elke dag de lenzenvloeistof in de houder
Hou een klein, reisflesje vloeistof bij de hand
Stel uw lenzen NOOIT aan (kraan)water bloot
Raak de tip van de fles lenzenvloeistof niet aan
Gebruik geen speeksel op de lenzen
Doe uw lenzen niet in nadat u make-up heeft opgedaan
Giet geen lenzenvloeistof over in andere flesjes

Het wrijven van contactlenzen met wat lenzenoplossing is een belangrijke stap. Leg de lens in uw handpalm, doe er enkele druppels lenzenvloeistof op en wrijf er zachtjes met uw vinger over (in een cirkelvormige beweging). Dit helpt enorm om afzettingen en vuil op de lens te verwijderen na ontsmetting of voor u de lens in de houder plaatst. Er zijn verscheidene multifunctionele “NO RUB” lenzenvloeistoffen op de markt. Deze beloven de lens te ontsmetten zonder de nood aan wrijven. Echter, het kan nooit kwaad om de lens alsnog te wrijven. In tegendeel, de voordelen van lenswrijven zijn zo talrijk dat u van deze stap sowieso best een gewoonte maakt om zo uw ogen in topvorm te houden!

Belangrijk is ook om de lenzen NIET langer te dragen dan voorgeschreven, en zeker niet voorbij de houdbaarheidsdatum. Op deze manier voorkomt u allerhande lastige complicaties.

Contactlenzen­vloeistof voor het onderhoud van lenzen

Stop uw lens in een houder met verse lenzenvloeistof

Lenzenvloeistoffen maken een belangrijk onderdeel uit van de verzorging van lenzen. Sommige mensen verdragen een bepaalde soort of een bepaald merk beter dan andere. Bij twijfel, of als u last begint te ondervinden, ga dan zeker en vast ten rade bij de opticien, oogspecialist of -arts. Enkel zij kennen uw specifieke noden en kunnen ingrijpen bij bijvoorbeeld allergische reacties.

Het gebruik van een kwaliteitsvolle lenzenvloeistof zal uw lenzen extra hydrateren zodat ze aangenaam vochtig blijven en u minder last heeft van geïrriteerde en droge ogen. Wij raden ook aan om te veranderen van lenzenvloeistof om de 2 jaar, uw ogen kunnen namelijk gevoeliger worden als u eenzelfde soort blijft gebruiken. Gebruik ook geen vloeistof die al is vervallen omdat de ontsmettingskracht hiervan niet sterk genoeg meer is.

Gelieve op te merken dat bij oogontstekingen, zoals bindvliesontste­king, geen enkele lenzenvloeistof volledige ontsmetting kan garanderen. Raadpleeg uw oogspecialist en probeer besmetting op de lenzen te vermijden. Vermoedt u dat uw lenzen al besmet zijn? Gooi deze dan weg.

Multipurpose of multifunctionele lenzenvloeistoffen

Multipurpose of multifunctionele oplossingen zijn tegenwoordig de meest populaire voor het onderhoud van lenzen. Met deze vloeistoffen kan u lenzen reinigen, afspoelen, ontsmetten en bewaren. Vaak bevatten ze extra middelen om de lenzen vochtig te houden, en meestal ook sporen van bewaarmiddel om de levensduur en steriliteit te verlengen. Vele van deze oplossingen worden bestempeld als “no-rub”, maar het advies van de meeste opticien is om alsnog de lenzen te wrijven tijdens het onderhoud. Zo kan u de lenzen zonder twijfel gezond houden.

Peroxide oplossingen

Waterstofperoxide vloeistoffen vereisen iets meer aandacht en moeite, maar zorgen tevens voor de beste desinfectie. Deze oplossingen dienen steeds gebruikt te worden met een speciale houder, waarbinnen zich een speciaal schijfje bevindt. Wanneer waterstofperoxide in contact komt met dit schijfje, treedt een chemische reactie in werking dat de peroxide na een bepaalde tijd zal omzetten in een onschadelijke zoutoplossing. Zolang dit neutralisatie proces niet heeft plaatsgevonden, is waterstofperoxide gevaarlijk voor de ogen en kan dit ernstige pijn en irritatie veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk om de lenzen tenminste 6 uur te laten weken. Na deze tijdspanne zijn de lenzen volledig veilig en compleet ontsmet. Een bijkomend voordeel van peroxide lenzenvloeistoffen is dat deze geen conserveermiddelen bevatten. Lees zeker onze gids over veilig gebruik van peroxide vloeistoffen.

Contactlenzen reinigen of bewaren zonder lenzenvloeistof

Gebruik NOOIT thuisremedies of middeltjes om uw lenzen te onderhouden of bewaren. Maak de lenzen dus niet schoon met, of bewaar ze niet in middeltjes zoals azijn, alcohol, bakpoeder, water, zelfgemaakte zoutoplossing, etc. Enkel professioneel ontworpen lenzenvloeistof is geschikt voor het onderhoud van lenzen. Helaas bestaan er dus geen shortcuts als u per ongeluk zonder vloeistof komt te zitten. Hou dit goed in gedachten en neem steeds een (klein) flacon vloeistof mee!

Contactlenzen bewaren

Onderhoud en het bewaren van contactlenzen

Een schone en hygiënische lenzenhouder maakt ook een essentieel onderdeel uit van uw dagelijkse contactlenzen routine. Deze houder moet zeker om de drie maanden vervangen worden, en het is slim om regelmatig ook de buitenkant af te spoelen en schoon te maken. Heel belangrijk is om NOOIT eerder gebruikte lenzenvloeistof bij te vullen! Neem steeds nieuwe, verse vloeistof na gebruik. Alensa biedt een brede selectie aan houders voor contactlenzen en contactlens kits die al het nodige bevatten in één handig reisdoosje.


Meer pagina's met informatie voor dragers van lenzen:

Maestro Master Card VISA VISA Electron PayPal Bancontact DHL GLS PostNL bpost
Top