De verzorging van contactlenzen - de basisregels

Als je tweewekelijkse of maandlenzen draagt, is het belangrijk om een goede hygiëne en verzorgingsroutine op te bouwen voor jouw contactlenzen. Het is soms verleidelijk in ons drukke leven om nonchalant en snel met onze lenzen om te gaan, maar enkel de juiste zorg kan helpen om ongemak en zelfs ernstige infecties te voorkomen. Jouw opticien geeft je normaal specifieke instructies, gebaseerd op de noden van uw ogen en het soort lenzen die je draagt, maar als je een geheugensteuntje wil, dan kan je hier onze tips lezen over hoe je best zorg draagt voor jouw contactlenzen.

Je kan hier ook verder naar onze stap-voor-stap gids over het inbrengen en uitnemen van contactlenzen.

Contactlenzen proper en hygiënisch houden: Dos en Don’ts

Deze mogen dan misschien logisch lijken, maar hier zijn de top 5 "do's en don'ts", ofwel wat wél en niet te doen wanneer u met uw lenzen omgaat. Voor een meer gedetailleerde omschrijving, klik verder naar onze tips voor een betere lenshygiëne en -routine.

WEL DOEN (DO)

Was jouw handen voor je lenzen indoet of uitneemt

Spoel en wrijf de lens in met lensvloeistof

Gebruik een kwaliteitsvolle lenzenhouder

Ververs elke dag de lenzenvloeistof in de houder

Hou een klein, reisflesje vloeistof bij de hand

NOOIT DOEN (DON'T)

Stel jouw lenzen NOOIT aan (kraan)water bloot

Raak de tip van de fles lenzenvloeistof niet aan

Gebruik geen speeksel op de lenzen

Doe jouw lenzen niet in nadat je make-up hebt opgedaan

Giet geen lenzenvloeistof over in andere flesjes

Het is wel duidelijk dat alles draait om het proper houden van de lenzen en besmetting door vuil en bacteriën te vermijden. Vermits ogen heel gevoelig zijn voor ontstekingen, moet men alles zo steriel mogelijk houden. En dit is niet enkel jouw handen wassen, maar elk element betrokken in de verzorging, zelf de lenzenverpakking zelf, schoon en vrij van vuil houden! Dit is extra belangrijk als je de lenzen slechts af en toe draagt. Je moet jouw lenzen namelijk in topvorm houden! Een lens is vatbaar voor slijtage zoals scheuren, stijfheid, vervorming, en voor besmetting door bacteriën als je ze niet regelmatig verzorgt. Draagt je jouw maandlenzen slechts enkele keren per maand en bewaar je ze voor de rest in een houder? Of heb je bijvoorbeeld jaarlijkse kleurlenzen die je slechts 2 keer per jaar draagt? Wel, reinig ze dan elke 5 dagen met nieuwe vloeistof en wrijf ze even proper. Vervang ook de vloeistof in jouw houder elke 5 dagen! Een lens gezond houden, ligt dus volledig in jouw eigen handen. Je mag nooit verwachten dat een lens zomaar goed blijft als je ze zonder zorg laat liggen. Gebruik jouw houder ook nooit te lang en houd hem proper, zoals je hieronder kan nalezen.

Het wrijven van contactlenzen met wat lenzenoplossing is een belangrijke stap. Leg de lens in jouw handpalm, doe er enkele druppels lenzenvloeistof op en wrijf er zachtjes met jouw vinger over (in een cirkelvormige beweging). Dit helpt enorm om afzettingen en vuil op de lens te verwijderen na ontsmetting of voor je de lens in de houder plaatst. Er zijn verscheidene multifunctionele “NO RUB” lenzenvloeistoffen op de markt. Deze beloven de lens te ontsmetten zonder de nood aan wrijven. Echter, het kan nooit kwaad om de lens alsnog te wrijven. In tegendeel, de voordelen van lenswrijven zijn zo talrijk dat je van deze stap sowieso best een gewoonte maakt om zo uw ogen in topvorm te houden!

Belangrijk is ook om de lenzen NIET langer te dragen dan voorgeschreven, en zeker niet voorbij de houdbaarheidsdatum. Op deze manier voorkom je allerhande lastige complicaties.

Stop uw lens in een houder met verse lenzenvloeistof

Contactlenzen­vloeistof voor het onderhoud van lenzen

Lenzenvloeistoffen maken een belangrijk onderdeel uit van de verzorging van lenzen. Sommige mensen verdragen een bepaalde soort of een bepaald merk beter dan andere. Bij twijfel, of als je last begint te ondervinden, ga dan zeker en vast ten rade bij de opticien, oogspecialist of -arts. Enkel zij kennen uw specifieke noden en kunnen ingrijpen bij bijvoorbeeld allergische reacties.

Het gebruik van een kwaliteitsvolle lenzenvloeistof zal jouw lenzen extra hydrateren zodat ze aangenaam vochtig blijven en je minder last hebt van geïrriteerde en droge ogen. Wij raden ook aan om te veranderen van lenzenvloeistof om de 2 jaar, jouw ogen kunnen namelijk gevoeliger worden als je eenzelfde soort blijft gebruiken. Gebruik ook geen vloeistof die al is vervallen omdat de ontsmettingskracht hiervan niet sterk genoeg meer is.

Gelieve op te merken dat bij oogontstekingen, zoals bindvliesontste­king, geen enkele lenzenvloeistof volledige ontsmetting kan garanderen. Raadpleeg uw oogspecialist en probeer besmetting op de lenzen te vermijden. Vermoedt je dat jouw lenzen al besmet zijn? Gooi deze dan weg.

  • Multipurpose of multifunctionele alles-in-één oplossingen zijn tegenwoordig de meest populaire voor het onderhoud van lenzen.
    Met deze vloeistoffen kan je lenzen reinigen, afspoelen, ontsmetten en bewaren. Vaak bevatten ze extra middelen om de lenzen vochtig te houden, en meestal ook sporen van bewaarmiddel om de levensduur en steriliteit te verlengen. Vele van deze oplossingen worden bestempeld als “no-rub”, maar het advies van de meeste opticien is om alsnog de lenzen te wrijven tijdens het onderhoud. Zo kan je de lenzen zonder twijfel gezond houden.
  • Waterstofperoxide vloeistoffen vereisen iets meer aandacht en moeite, maar zorgen tevens voor de beste desinfectie.
    Deze oplossingen dienen steeds gebruikt te worden met een speciale houder, waarbinnen zich een speciaal schijfje bevindt. Wanneer waterstofperoxide in contact komt met dit schijfje, treedt een chemische reactie in werking dat de peroxide na een bepaalde tijd zal omzetten in een onschadelijke zoutoplossing. Zolang dit neutralisatie proces niet heeft plaatsgevonden, is waterstofperoxide gevaarlijk voor de ogen en kan dit ernstige pijn en irritatie veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk om de lenzen tenminste 6 uur te laten weken . Na deze tijdspanne zijn de lenzen volledig veilig en compleet ontsmet. Een bijkomend voordeel van peroxide lenzenvloeistoffen is dat deze geen conserveermiddelen bevatten. Lees zeker onze gids over veilig gebruik van peroxide vloeistoffen.

Contactlenzen reinigen of bewaren zonder lenzenvloeistof

Gebruik NOOIT thuisremedies of middeltjes om jouw lenzen te onderhouden of bewaren. Maak de lenzen dus niet schoon met, of bewaar ze niet in middeltjes zoals azijn, alcohol, bakpoeder, water, zelfgemaakte zoutoplossing, etc. Enkel professioneel ontworpen lenzenvloeistof is geschikt voor het onderhoud van lenzen. Helaas bestaan er dus geen shortcuts als je per ongeluk zonder vloeistof komt te zitten. Hou dit goed in gedachten en neem steeds een (klein) flacon vloeistof mee!

Onderhoud en het bewaren van contactlenzen

Contactlenzen bewaren

Een schone en hygiënische lenzenhouder maakt ook een essentieel onderdeel uit van jouw dagelijkse contactlenzen routine. Deze houder moet zeker om de drie maanden vervangen worden, en het is slim om regelmatig ook de buitenkant af te spoelen en schoon te maken. Gebruik éénzelfde houder ook nooit langer dan 3 maand. Heel belangrijk is om NOOIT eerder gebruikte lenzenvloeistof bij te vullen! Neem steeds nieuwe, verse vloeistof na gebruik. Alensa biedt een brede selectie aan houders voor contactlenzen en contactlens kits die al het nodige bevatten in één handig reisdoosje.