Inbrengen en uitnemen van contactlenzen

Je hebt besloten om te beginnen met contactlenzen en nu moet je leren hoe je ermee omgaat. In het begin lijkt het misschien eng, maar met oefening en goede gewoontes kan het gemakkelijk en natuurlijk worden. Om je te helpen is hier onze korte stap-voor-stap handleiding voor het inbrengen van contactlenzen. Het is ideaal voor beginners en misschien zelfs een goed geheugensteuntje voor contactlenspro­fessionals!

Hoe doe je contactlenzen in?

Je moet weten dat je bij het inzetten van de lens de oogbol zelf moet aanraken, de lens plakt niet uit zichzelf. Laat de lens lichtjes aan je oog kleven en je oogleden doen de rest! Laten we nu eens kijken hoe het moet.

case for contact lenses icon

Stap 1

Begin met al je benodigdheden klaar te leggen in een goed verlichte kamer. Je hebt je contactlenzen nodig, vloeistof, een spiegel en een plek om je handen te wassen en te drogen met een schone handdoek. Vergeet niet je lenzen in te doen voordat je make-up aanbrengt.

wash hands icon

Stap 2

Was je handen altijd grondig om te voorkomen dat er vuil en bacteriën op de lenzen komen. Gebruik milde of antibacteriële zeep, vermijd vochtinbrengende zeep, lotions en producten op oliebasis. Droog je handen na het wassen met een handdoek. Vermijd het gebruik van papieren handdoeken, die kunnen pluizen achterlaten op je handen. Onthoud dat het beter is om je vingernagels kort te houden wanneer je de lenzen aanraakt, zodat er geen krassen op de contactlens of het hoornvlies van het oog komen.

Finger and lens icon

Stap 3

De volgende stap is het verwijderen van de contactlenzen uit je contactlenzenhouder of uit een verse blisterverpakking. Als je voor elk oog een ander recept hebt, is het handig om er een gewoonte van te maken en bijvoorbeeld altijd eerst de linkerlens in te doen, zodat je ze niet verwisselt. Leg de eerste lens in je handpalm, maak hem nat met oplossing en wrijf er zachtjes over met je vinger. Sommige merken bieden "no-rub" oplossingen aan, maar de meeste contactologen zijn het erover eens dat het altijd een goed idee is om je lenzen zachtjes in te wrijven voor extra reinigingskracht. Als je het hanteren van je lenzen gemakkelijker wilt maken, bieden wij een verscheidenheid aan handige hulpmiddelen om het gemakkelijker te maken. Applicators en lenstangen maken het hanteren van lenzen een fluitje van een cent.

Lens right and wrong position

Stap 4

Plaats het contact op je wijsvinger. Als de lens eruitziet als een kom, zit je goed. Maar als de randen naar buiten wijzen, zit je lens binnenstebuiten. Het is misschien moeilijk te zien, maar op de meeste contactlenzen staat een kleine markering (letters of cijfers) zodat je gemakkelijk kunt zien of de lens binnenstebuiten zit of niet.

Eye icon

Stap 5

Terwijl de lens op je wijsvinger rust, trek je met je middelvinger je onderste ooglid naar beneden terwijl je met je andere hand je bovenste ooglid naar boven trekt. Hoe meer je het ooglid opent, hoe beter de contactlens op het hoornvlies past. Je kunt niet knipperen als je je wimpers goed vasthoudt. Sommige mensen vinden het handig om omhoog te kijken om ongewenst knipperen te voorkomen. Het kan in het begin een strijd zijn, maar met oefening raak je eraan gewend!

Solution icon

Stap 6

Plaats de lens op het oog, zodra je het oog aanraakt, haal je langzaam je vinger weg en laat je heel voorzichtig (langzaam) eerst het onderste ooglid en dan het bovenste ooglid los. Houd het oog gesloten en knipper niet, Raak het gesloten bovenooglid lichtjes aan met je vinger en "kijk" naar de zijkanten. Op deze manier verwijder je de luchtbellen die zich onder de contactlens hebben gevormd. Hierdoor kan de lens zich op de juiste plaats op het hoornvlies nestelen. Als de lens het oog irriteert of als je ongemak voelt, verwijder de lens dan en maak hem voorzichtig schoon met een oplossing voordat je hem weer op het oog doet.

Hoe contactlenzen verwijderen

Was voordat je begint je handen net zoals je deed voordat je ze in deed. Als je make-up draagt, verwijder dan eerst je lenzen voordat je je gezicht wast. Je moet ook alles wat je nodig hebt klaarzetten in een schone, goed verlichte kamer. Zorg ervoor dat je je contactlenzen­houder, vloeistof, spiegel en andere hulpmiddelen die je nodig hebt bij de hand hebt. Als je op reis bent, kun je al deze spullen in één handige tas vinden contactlenskit.

Eye drop and eye icon

Stap 1

Begin met je ogen in te smeren met oogdruppels of oogsprays. Dit kan helpen om de lenzen te bevochtigen en ze gemakkelijker uit te nemen. Een of twee druppels in elk oog zou voldoende moeten zijn, en het kan het proces gemakkelijker en comfortabeler maken, vooral als je chronisch droge ogen hebt, of als je merkt dat ze aan het eind van de dag droger zijn.

Finger and contact lens icon

Stap 2

Houd het bovenste en onderste ooglid vast zoals je zou doen bij het aanbrengen van contactlenzen. Terwijl je recht vooruit kijkt, pak je de contactlens aan de zijkanten vast (vanaf de neus en de buitenste hoek) met je wijsvinger en duim en knijp je er zachtjes in (alsof je knijpt). Overhaast jezelf niet en doe deze stap rustig en langzaam.

Solution and contact lenses icon

Stap 3

Knijp zachtjes in de lens met je wijsvinger en duim, en plaats het contact in de houder met een verse contactlensvlo­eistof. De lenshouder moet gevuld worden met een nieuwe oplossing, ongeveer tot halverwege de beker. Verdun de oplossing niet met water. Als de periode waarin de lenzen gedragen kunnen worden al voorbij is, gooi ze dan weg. Vergeet niet om de lenshouder schoon te houden en te vervangen door een nieuwe telkens als je een nieuwe fles oplossing opent, of minstens één keer per maand.

Solution icon

Stap 4

Herhaal het proces nu met dezelfde hand met het andere oog, stap voor stap zoals je het met je eerste oog hebt gedaan. Gefeliciteerd - je hebt je contactlenzen met succes uitgedaan en opgeborgen! Met oefening en goed onderhoud zal het inbrengen en uitnemen van je contactlenzen een snel en gemakkelijk onderdeel van je dagelijkse routine worden.

Volg deze stappen zorgvuldig om je ogen gezond, comfortabel en scherp te houden. Je ogen en je lenzen zullen je dankbaar zijn.

Comments/vragen (2)

Heeft u een vraag of opmerking?
Schreurs Etienne

Zeer goede uitleg en duidelijk !

Anne

Oh, oké.