Progressieve brillenglazen uitgelegd

Hier bij Alensa kan je makkelijk online een bril bestellen. Wij bieden ook innovatieve multifocale brillenglazen - progressieve glazen genaamd. Je kent vast de termen "bifocaal" en "varifocaal". Een oogafwijking die dit type brillenglazen nodig heeft, is ouderdomsverzi­endheid of prebyopie. Progressieve brillenglazen zijn een verbeterde versie van varifocale glazen. Ze combineren drie optische zones (of kijkafstanden) naadloos in één brillenglas . Dit wil zeggen dat progressieve glazen alles-in-één correctie bieden: scherp zicht van nabij, op middenafstand (zoals een krant of computer), en veraf. De overgang tussen de verschillende zones is onzichtbaar en gebeurt heel vlot. Dit type brillenglazen is ontworpen om het leven met een multifocale bril comfortabel te maken.

Dame met een progressieve bril

Hoe ziet een progressief glas eruit en hoe werkt het?

Het brillenglas bevat een asymmetrische opdeling in verschillende zones. Deze asymmetrie is speciaal ontworpen volgens hoe de ogen werken. Deze verschillende zones vloeien naadloos over in elkaar, zonder enige vorm van abrupte overgang.

 • De bovenste zone is voor scherp zicht veraf, zoals jouw omgeving en dingen op afstand.
 • De middelste zone is voor de tussenafstand, zoals een computer of het dashboard van een auto.
 • De onderste zone is voor dichtbij, zoals een boek of een telefoon.
 • De zones onderaan aan de zijkant van het glas zijn zones waar lichte vervormingen optreden ten gevolge van de complexiteit van dit type correctie. Dit versmalt het gezichtsveld maar men kan hier makkelijk aan wennen. Het is helaas onmogelijk om deze zones volledig te elimineren maar het zicht wordt hier niet ernstig door beïnvloed.
Progressieve zones in een brillenglas

Als gebruiker kijk je door de verschillende zones door enerzijds jouw blik te richten doorheen de betreffende zone, en anderzijds door het hoofd licht te bewegen.

Voor wie zijn deze brillenglazen?

Progressieve glazen zijn, zoals eerder vermeld, ter correctie van presbyopie of ouderdomsverzi­endheid. Hierdoor wordt het op latere leeftijd moeilijk om dingen dichtbij scherp te zien. Wanneer deze aandoening optreedt in combinatie met andere oogafwijkingen (bijziendheid, etc.), dan heeft de gebruiker een multifocale correctie nodig. Dit wordt op het recept of voorschrift aangeduid met de term ADD of additie. Bifocale lenzen of brillenglazen corrigeren slecht twee afstanden: dichtbij en veraf. Progressieve lenzen corrigeren een derde afstand erbij: het middenveld. Dit type brillenglazen is dus voor gebruikers die scherp moeten zien als ze bijvoorbeeld een boek lezen, op een computer werken én met de auto rijden.

Wat zijn de voordelen van progressieve brillenglazen?

Er zijn enkele grote voordelen verbonden aan dit type multifocale bril:

 • Je hebt slechts één bril nodig en kan gegarandeerd scherp zien over alle afstanden.
 • Er zijn geen harde lijnen tussen de optische zones zichtbaar, met een soepele bril die je er jonger doet uitzien als resultaat.
 • Dankzij de soepele overgang tussen de verschillende zones zal je geen "beeldsprongen" meer ervaren. (Dit is een fenomeen waar het beeld ineens verspringt wanneer je uit verschillende zones kijkt.)
 • Bij ons krijgen jouw progressieve glazen een heleboel gratis beschermlagen en oppervlaktebehandelingen.
 • Je kan bij ons jouw brillenglazen zelfs nog verder verbeteren met een filter tegen blauw licht, een meekleurende functie of een zonnebriltint.
 • Wij bieden 4 prijscategorieën aan types progressieve glazen, dus je kan kiezen afhankelijk van jouw noden.

Belangrijk om te weten over progressieve glazen

Wanneer je de overgang maakt naar een progressieve bril, moet je ook rekening houden met enkele dingen:

 • Het heeft even tijd nodig om te wennen aan een progressieve bril. Jouw ogen moeten zich trainen om door de juiste zone te kijken. In het begin zal de bril niet helemaal comfortabel zijn maar hou in gedachten dat dit een nodige gewenningsperiode is. Jouw brein zal zich na verloop van tijd aanpassen. (Er is echter wel een klein percentage mensen die nooit volledig kan wennen aan een progressief glas.)
 • De vervormingen aan de zijkant van de bril bestaan in elk type progressief glas. Brillenglazen van een hogere kwaliteit zijn in staat deze vervormingszones te verkleinen, waardoor het gezichtsveld breder wordt, maar helaas kunnen deze zones nooit volledig worden weggewerkt. Maar, geen zorgen! Jouw brein zal deze zones na een beetje tijd volledig negeren en je zal ze niet langer opmerken.
 • Progressieve lenzen zijn vrij duur omdat dit geen eenvoudig type brillenglas is om te fabriceren. Je krijgt echter wel een innovatief brillenglas in ruil dat jouw leven makkelijker zal maken.

Wat is het verschil tussen ons aanbod aan verschillende progressieve glazen?

Ons goedkoopste basisglas "Classic" biedt alles wat een goede progressieve lens nodig heeft. Een Classic-model werkt dus prima. Maar, de hogere prijsklassen bieden uiteraard meer comfort. De kwaliteit van de duurdere modellen is beter en jouw gezichtsveld zal breder zijn, met minder vervormingen aan de zijkant. Als je jouw bril voortdurend nodig hebt, is het geen slecht idee om in een iets duurder glas te investeren. Jouw zicht is uiteindelijk belangrijk, maar die beslissing laten we aan jou over. Je kan bij twijfel altijd eerst de oogspecialist raadplegen.