Veel gestelde vragen over contactlenzen

Deze pagina behandelt algemene vragen betreffende contactlenzen. Heeft u specifieke vragen of problemen over uw bestelling bij Alensa? Neem dan een kijkje bij onze Vragen over bestellingen-hulppagina.

Beginnen met contactlenzen

Contactlenzen (online) kopen

Zorg dragen voor contactlenzen

Sport en speciale omstandigheden

Beginnen met contactlenzen

Als u nog maar net bent begonnen met contactlenzen en u heeft enkele vragen of bezorgdheden, neem hieronder zeker een kijkje. Misschien vindt u hier wel het antwoord op uw vraag.

1. Op welke leeftijd kan ik beginnen met het dragen van contactlenzen, en zijn ze veilig voor kinderen?

Op het dragen van contactlenzen staat geen leeftijd. Lenzen kunnen zowel door kinderen als ouderen gedragen worden. Lees meer over hoe leeftijd het zicht beïnvloedt op onze blog.

Lenzen vergen veel oefening, met name het in- en uitnemen, alsook onderhouden en reinigen. Hoewel lenzen compleet veilig zijn voor kinderen, moet dit uitdrukkelijk worden geadviseerd door de specialist alvorens het kind ermee van start gaat. Vaak is de beslissende factor het feit dat kinderen een strenge hygiëne en goede routine zullen moeten inbouwen.

2. Kunnen contactlenzen uit je ogen vallen?

Draagt u de juiste pasvorm voor uw contactlenzen en heeft u een goede routine voor onderhoud en hygiëne, dan zullen uw lenzen nooit uitvallen. In zeldzame gevallen kan de lens verschuiven, maar deze zal wel op de oogbal blijven. In dat geval kan u de lens gewoon terug op z'n plaats schuiven.

3. Kan ik slapen met mijn contactlenzen?

Enkel speciaal ontworpen dag-en-nacht lenzen kunnen gedragen worden tijdens het slapen. En zelfs in dat geval mag u deze lenzen enkel 's nachts inhouden op advies van de opticien of specialist. In alle andere gevallen is het extreem ongezond om de lenzen tijdens het slapen (of gedurende een volledige 24u) in te houden.

4. Doen contactlenzen pijn of zijn ze oncomfortabel?

Een goed gepaste contactlens zal nooit pijn doen of vreemd aanvoelen. Eigenlijk merkt u haast niet dat u de lens in hebt. Wanneer u voor de allereerste keer lenzen draagt, is het mogelijk dat uw ogen nog enkele dagen moeten wennen. Of, wanneer u de lens binnenstebuiten draagt, kan u ongemak of pijn voelen. Maar dit gevoel verdwijnt snel nadat u de lens terug op de correct manier hebt ingebracht. Ervaart u toch aanhoudende last? Ga dan meteen ten rade bij een oogarts of specialist.

5. Zijn contactlenzen moeilijk in- en uit te doen?

Het inbrengen en uitnemen van lenzen vraagt wat oefening, maar u zal het snel onder de knie hebben! Het is handig om onze stap-voor-stap gids voor het indoen en uitnemen van contactlenzen goed door te nemen.

6. Kan een contactlens achter m'n oog raken, vast komen te zitten of verloren raken in het oog?

Goed nieuws! Dankzij de anatomie van het oog is het onmogelijk dat een lens achter het oog terecht kan komen. Lees meer over dit soort contactlenzen mythes op onze blog. Een droge lens is soms wel moeilijk te verwijderen, maar geen zorgen. Sluit uw ogen, masseer zachtjes het oog en probeer enkele malen te knipperen. Ook oogdruppels en sprays helpen om de lens terug vochtig te krijgen. En verschuift de lens? Niet teveel zorgen want een goed gepaste lens zal altijd automatisch terug op z'n plaats schuiven.

7. Hoe kan ik zien of een contactlens binnenstebuiten zit?

Sommige lenzen werden voorzien van indicatoren (letters of cijfers die de juiste zijde tonen). Indien deze indicatoren niet aanwezig zijn op de lens, kan u de lens op uw vingertop plaatsen. Wanneer de lens een opwaartse, ronde vorm heeft, is alles normaal. Als de randen van de lens zijwaarts buigen, dan moet u de lens omdraaien want u heeft de verkeerde zijde.


Kijk goed na of jouw lens langs de juiste zijde is gekeerd voor je ze indoet

8. Beïnvloeden gekleurde contactlenzen het kleurenzicht?

Het menselijk oog kan de wereld zien door de zwarte pupil in het midden van de kleurrijke iris. Gekleurde contactlenzen zijn ongekleurd in het midden van de lens en kunnen dus enkel de kleur van de iris wijzigen. Het zicht verandert dus niet. Onder lage lichtomstandig­heden, echter, zal de pupil verwijden en kan u mogelijks wél invloed van de kleurlenzen merken. Het heldere deel van de gekleurde lenzen wordt door de fabrikant ingesteld op een zodanige wijze dat het past bij de overgrote meerderheid van de gebruikers.

Overweegt u om kleurlenzen te testen? Lees dan onze ultieme gids voor het kiezen van kleurlenzen op onze blog.

9. Hoe lang gaat een doosje contactlenzen mee?

Het aantal lenzen in één doosje staat niet gelijk met het aantal paren. Heeft u namelijk dezelfde sterkte voor beide ogen, dan zal één doosje minder lang meegaan. Hieronder ziet u een indicatie over hoelang doosjes meegaan in het geval beide ogen dezelfde parameters hebben:

 • Eén doos wegwerpbare daglenzen van 30 stuks gaat 15 dagen mee
 • Eén doos met 6 maandlenzen gaat 3 maanden mee
 • Eén doos van 3 maandlenzen geeft u 1 maand en een resterende lens
 • Eén doos van 6 tweewekelijkse lenzen gaat 6 weken mee


Terug naar boven

Contactlenzen (online) kopen

Contactlenzen online kopen is een goede en snelle manier om geld en tijd te besparen. Wanneer u in het bezit bent van een geldig voorschrift kan u zo vaak dure winkels vermijden. Deze rubriek beantwoordt mogelijk enkele vragen die u heeft over het kopen van lenzen.

10. Ik ken de sterkte van mijn brilglazen. Kan ik dezelfde sterkte voor contactlenzen gebruiken?

Het voorschrift voor uw brilglazen is NIET hetzelfde als voor uw lenzen, zeker als u een grotere oogafwijking heeft. Dit komt omdat lenzen rechtstreeks op de oogbal zitten waardoor de parameter verhouding tegenover een bril zal veranderen.

De belangrijkste waarde die de pasvorm van lenzen zal garanderen is de basiskromming. Ga van start met lenzen door een oogmeting in te plannen. De oogspecialist of opticien zal u dan de juiste lenswaarden meegeven.

11. Zijn contactlenzen duur?

Vaak zijn lenzen een iets grotere investering dan brilglazen. De voordelen van lenzen zijn echter veel groter dan die van een bril! Begin door uw budget en levensstijl in overweging te nemen. Heeft de lenzen vaak nodig? Heeft u voldoende budget? Zijn lenzen beter passend in uw levensstijl? Op Alensa bieden wij een breed gamma aan voordelige toplenzen. Lees meer over onze laagste-prijs-garantie om meer te weten over onze goedkope prijzen.

12. Hoe interpreteer en lees ik mijn voorschrift?

Vindt u het moeilijk om al die cijfers, waarden en parameters op uw voorschrift te ontcijferen? Raadpleeg dan onze uitgebreide gids voor het interpreteren van een lenzenvoorschrift.

13. Is er een verschil tussen het linker- en rechteroog bij contactlenzen?

Heeft u hetzelfde voorschrift voor beide ogen? In dat geval is er geen verschil bij het kopen van een doosje lenzen. Eén doos contactlenzen kan gebruikt worden voor beide ogen. Heeft u andere waarden voor het rechteroog en linkeroog? Dan zal u minstens 2 doosjes moeten kopen, ééntje voor elk oog. Bij het bestellen op Alensa zal u merken dat wij geen onderscheid maken tussen rechts of links. U moet slecht klikken op "kies parameters voor het tweede oog" om een ander doosje te kiezen voor uw andere oog.

14. Worden online gekochte lenzen vergoed door de zorgverzekeraar of mutualiteit?

De zorgverzekeraar vergoedt in vele gevallen aangekochte lenzen op voorschrift. Bij het winkelen online kan dit echter geweigerd worden, vermits vele verkopers slechts verdeler zijn van lensverpakkingen en geen opticiens, optometristen of apothekers. Overigens komen de lenzen niet noodzakelijk altijd uit het land van bestelling. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de zorgverzekeraar niet terugbetaalt! Als klant moet men dit gewoon voor aankoop even goed nagaan bij zowel de verkoper, als de zorgverzekeraar.

15. Is het wel veilig om online lenzen te kopen?

Het is altijd belangrijk om waakzaam te zijn online, zeker voor een gevoelig product zoals contactlenzen. U wil uw ogen natuurlijk veilig en gezond houden. Nét om die reden leveren wij originele producten rechtstreeks van de bekende fabrikanten. En merkt u dat er iets mis is? Dan sturen wij de lenzen rechtstreeks naar de bron voor een uitgebreide kwaliteitscontrole. En dankzij onze samenwerking met vertrouwde leverdiensten, zorgen we dat de lenzen veilig bij u terechtkomen.

16. Kan ik online proeflenzen krijgen?

Enkel de opticien of oogspecialist is gerechtigd om tijdens de stappen van de oogmeting proeflenzen te voorzien. Verkopers zoals Alensa handelen enkel in volledige verpakkingen. TopVue lenzen bij Alensa, echter, hebben een geld-terug-garantie. Lees goed deze voorwaarden na indien u TopVue lenzen wil testen.

17. Kan ik zomaar lenzen of vloeistof bestellen die ik voordien nog nooit heb geprobeerd?

Bestel enkel producten die werden voorgeschreven door de oogspecialist. Zonder advies overschakelen op nieuwe producten brengt altijd het risico op ongemak, last en complicaties met zich mee.


Back naar boven

Zorg dragen voor contactlenzen

Contactlenzen vragen vooral om hygiëne en goede zorg. Hier vindt u de meest voorkomende vragen en antwoorden betreffende zorg voor lenzen.

18. Hoe draag ik best zorg voor mijn lenzen?

Verzorging van contactlenzen is heus niet zo moeilijk. Vandaag vindt u vaak multipurpose vloeistoffen op de markt die kunnen gebruikt worden in elke stap van het verzorgingsproces. En als u daglenzen draagt, hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken, omdat u ze op het einde van de dag gewoon weggooit.

19. Wat is "lenzen wrijven" en waarom is dit belangrijk?

Het wrijven van contactlenzen met wat lenzenoplossing doet u als volgt: leg de lens in uw handpalm, doe er enkele druppels lenzenvloeistof op en wrijf er zachtjes met uw vinger over (in een cirkelvormige beweging). Dit helpt enorm om afzettingen en vuil op de lens te verwijderen na ontsmetting of voor u de lens in de houder plaatst. Er zijn verscheidene multifunctionele “NO RUB” lenzenvloeistoffen op de markt. Deze beloven de lens te ontsmetten zonder de nood aan wrijven. Echter, het kan nooit kwaad om de lens alsnog te wrijven. In tegendeel, de voordelen van lenswrijven zijn zo talrijk dat u van deze stap sowieso best een gewoonte maakt om uw ogen in topvorm te houden!

20. Kan ik (kraan)water of iets anders gebruiken om lenzen te reinigen?

Gebruik onder geen enkele omstandigheid kraanwater, mineraalwater, speeksel of enige andere daarvoor niet-bedoelde vloeistof om lenzen te reinigen of te bewaren! De kans op besmetting is veel te groot! Zit u zonder lenzenvloeistof? Helaas zijn er hiervoor geen shortcuts! Vermijd zelfgemaakte middeltjes of zogezegd "tussenoplossingen" ten allen koste en zorg dat u steeds voorbereid bent met professioneel ontworpen vloeistof, ook als u reist. Lees gronding onze Dos en Don'ts gids voor lenzen na op onze blog.

21. Moet ik oogdruppels indoen voor of na het inbrengen van contactlenzen?

Oogdruppels fungeren als kunstmatige tranen, en zijn ontworpen om de ogen vochtig en gezond te houden. Het is dus nooit een slecht idee om deze te gebruiken.

Of u ze nu voor het dragen van lenzen moet indoen, tijdens het dragen, of erna, dat hangt af van welke druppels u precies gebruikt. Sommige druppels zijn speciaal ontworpen om in te doen tijdens het dragen. Anderen dan weer om te druppelen net voor het instoppen van lenzen, vermits deze het hele proces comfortabeler maken. En dan zijn er ook bevochtigende druppels die u pas mag indoen nadat u de lenzen hebt uitgenomen. Standaarddruppels mag u eender wanneer gebruiken maar lees steeds goed de instructies van elk type druppels.

Lees ook zeker onze gids voor het gebruiken van oogdruppels als u moeite zou hebben met het indoen van druppels.

22. Hoe kan ik voorkomen dat er make-up op mijn contactlenzen komt?

Make-up en contactlenzen kunnen "samenleven", maar men moet wel oppassen!

 • Vermijd crèmes en make-up op oliebasis
 • Probeer make-up op waterbasis op anti-allergene make-up te gebruiken
 • Doe steeds uw lenzen in voor u make-up aanbrengt of uit voor u make-up verwijdert
 • Was grondig uw handen
 • Bij het gebruik van poeders, hou de ogen gesloten en veeg het teveel aan poeder weg voor u ze terug opent
 • Probeer mascara's en eyeliners niet te dicht bij het oog aan te brengen en vermijd mascara's die vezels bevatten

Tot slot, probeer regelmatig uw producten te vervangen. Spoel borstels en sponzen goed uit om zo de ophoping van bacteriën te vermijden. Uw ogen zijn gevoelig dus geef prioriteit aan de gezondheid van uw ogen boven dat laagje make-up!


Terug naar boven

Sport en speciale omstandigheden

Bent u een sporter of heeft u vragen over het dragen van contactlenzen in speciale omstandigheden? Misschien biedt deze rubriek u wel een antwoord!

23. Kan ik sporten met m'n lenzen?

Eén van de grootste voordelen van lenzen is de mogelijkheid om ongehinderd sport te beoefenen. Uw perifeer zicht zal niet lijden onder de belemmering van brilglazen, u zal geen zwaar montuur hoeven dragen, niet beïnvloed worden door regen of mist, en makkelijk beschermende hoofddeksels kunnen dragen. Het is met andere woorden volkomen veilig om te sporten met lenzen.

24. Kan ik zwemmen met m'n lenzen?

Zwemmen met contactlenzen, of het nu in de zee, rivieren, meren of zwembaden is, brengt een gezondheidsrisico met zich mee! Uw lenzen mogen immers nooit in contact komen met water. Gebeurt dit toch, dan doet u ze best uit binnen de 10-15 min, om ze daarna nooit meer te gebruiken. Zout zeewater in het bijzonder zal de lezen doen uitdrogen, waardoor ze gaan plakken in de ogen. Wilt u toch lenzen dragen tijdens het zwemmen? Draag dan zeker een goede, waterdichte zwembril!

25. Kan ik lenzen dragen in bijvoorbeeld de douche, de sauna of de stoomruimte?

Water en zweet bevatten tal van bacteriën die best niet in contact met het oog komen. Ook zijn sommige zepen en chemische producten schadelijk voor de ogen. Draag daarom beter uw lenzen niet in de douche, het bad of de spa. De warmte en droogte van de sauna en stoomruimte doen de lenzen daarbovenop uitdrogen, wat irritatie, last en pijn met zich meebrengt. Bovendien zijn uitgedroogde lenzen moeilijk te verwijderen. De boodschap is dus duidelijk: doe uw lenzen eerst uit! Op onze blog kan u meer lezen over waarom het dragen van lenzen in de sauna en stoomcabine een slecht idee is.

26. Kan ik contactlenzen dragen op een zonnebank of tijdens het zonnen?

Het grootste risico hierin ligt dat de hitte de lenzen zou kunnen doen uitdrogen. Dit maakt de contactlenzen moeilijk te verwijderen en veroorzaakt last en irritatie in de ogen. Voor u de zonnebank induikt of langdurig onder zon gaat liggen, doet u best de lenzen uit. Het zonnesalon voorziet u vaak wel van een beschermde bril, waarmee het terug veiliger wordt indien u toch uw lenzen wil inhouden. In ieder geval, geen zorgen, de lenzen zullen nooit smelten!

27. Kan ik lenzen dragen als ik last heb van hele droge ogen?

Contactlenzen kunnen gedragen worden door mensen die vaak last hebben van droge ogen, maar niet zonder eerst de oogspecialist hierover te raadplegen.

28. Kan ik lenzen dragen als ik last heb van (seizoens)allergie?

Seizoensallergie hoeft geen stop te zetten op het dragen van contactlenzen, maar er is wel wat extra zorg nodig:

 • Draag de lenzen minder lang
 • Raadpleeg een specialist over geschikte lenzenvloeistof en oogdruppels
 • Schakel over op daglenzen

U kan meer te weten komen door onze blog post over het bestrijden van seizoensallergie na te lezen.

29. Kan ik lenzen langer dragen dan voorgeschreven?

Door ons budget of drukke levensstijl, vragen we ons vaak af of we lenzen niet toch wat langer mogen inhouden dan voorgeschreven. Dit raden specialisten echter ten sterkste af! Vraagt u zich af waarom? Lees meer over wat er met uw lenzen en ogen gebeurt op onze informatieve pagina gewijd aan het langer dragen van contactlenzen.

30. Kan ik mijn contactlenzen nog gebruiken na de vervaldatum?

De vervaldatum werd bepaald om u en uw ogen te beschermen, maar duidt ook op de garantie dat de lenzen vrij van onder meer besmetting, vervorming en uitdroging zijn. Aangezien de veiligheid van vervallen lenzen niet meer kan verzekerd worden, gebruikt u deze best niet meer.


Terug naar boven

Meer artikels over contactlenzen