Leer bij over gepolariseerde zonnebrillen

Wanneer je tegenwoordig voor een zonnebril shopt, merk je vast hoe populair gepolariseerde zonnebrillen zijn geworden. Meer en meer gerenommeerde merken brengen dit type zonnebrillen op de markt en sommige fabrikanten, zoals Polariod, maakten er zelfs hun specialiteit van. Maar, wat is polarisatie precies? Wat zijn de voordelen van een polarisatiefilter voor zonnebrillen? Deze korte gids zal jou alles vertellen over waarom (of waarom niet) je een gepolariseerde zonnebril kan overwegen.

Wat is polarisatie?

Gepolariseerde zonnebrillen zijn beschikbaar in verschillende vormen, kleuren, materialen, groottes en merken. Hoe donkerder de brillenglazen, hoe meer polarisatie een bril vaak biedt. Laat ons eerst en vooral duidelijk zijn: elke zonnebril moet de nodige UV-bescherming bieden. Dit beschermt jou tegen schadelijke UV-straling, maar dit is niet hetzelfde als polarisatie. Een polarisatiefilter is iets extra: het is een speciale filter die enkel verticaal licht doorlaat en horizontaal licht adsorbeert.

Wat is horizontaal licht eigenlijk? Wel, dit is licht dat niet van bovenaf komt, maar wordt gereflecteerd via horizontale oppervlakken. Het licht van de zon wordt voortdurend gereflecteerd in alle richtingen, maar horizontaal licht specifiek kan jou sterk verblinden. Denk maar aan hoe licht op een natte autoweg fel in jouw ogen wordt gespiegeld tijdens het autorijden als de zon laag staat. Of, hoe de sneeuw bij zonnig weer jou extra verblindt. Je kan je vast ook inbeelden hoe de zon wordt weerspiegeld op wateroppervlakken zoals rivieren of meren. Er zijn een heleboel elementen in onze omgeving die voortdurend dit soort licht reflecteren en zelfs een gevaar kunnen vormen in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld tijdens het autorijden. Een gepolariseerde zonnebril voorkomt verblinding en zorgt dat je jouw omgeving terug scherp en helder kan waarnemen.

Zonder polarisatie

zicht zonder een gepolariseerde zonnebril

Met polarisatie

zicht met een gepolariseerde zonnebril

Wat zijn de voordelen van een gepolariseerde zonnebril?

 • Ze elimineren vervelende verblinding.
 • Ze bieden scherper zicht en beter contrast in fel licht.
 • Ze bieden een betere kleurperceptie in fel licht.
 • Ze zorgen voor minder ooglast bij fel licht.
 • Ze bieden meer comfort in zonnige situaties.
 • Ze zorgen voor meer veiligheid in situaties, zoals autorijden, waar verblinding gevaarlijk is.
 • Ze zijn een uitstekende keuze voor sport buitenshuis of wintersport.
 • Ze werken ook prima in de schaduw.

Verdere overwegingen bij het kopen van gepolariseerde zonnebrillen:

Hoewel gepolariseerde zonnebrillen vele voordelen bieden, toch zijn er enkele andere, belangrijke punten om in overweging te nemen als je eentje wil dragen:

 • Polarisatie biedt geen UV-bescherming.
 • Polarisatie is specifiek ontworpen om fel licht en reflecties te blokkeren.
 • Er zijn een klein aantal mensen die moeilijk kunnen wennen aan deze filter.
 • Polarisatie kan ervoor zorgen dat LCD-schermen moeilijker zichtbaar worden.

Crullé: een betaalbare collectie van gepolariseerde zonnebrillen

Of je op zoek bent naar een gepolariseerde zonnebril voor het dagdagelijkse leven, of naar een heel modieus model als fashion accessoire, Crullé brillen zijn speciaal ontworpen met een polarisatiefilter in elke zonnebril. Crullé garandeert de nodige UV-bescherming, polarisatie en combineert stijl en kwaliteit met betaalbaarheid. Dit merk biedt de keuze uit verschillende modellen, vormen en kleuren. Neem dus gerust een kijkje naar hun aanbod en je zal niet teleurgesteld zijn!