Hoe gebruik je veilig lensvloeistoffen op basis van waterstofperoxide?

Waterstofperoxide vloeistoffen (of kortweg peroxide vloeistoffen) zijn de meest efficiënte reinigingsmiddelen voor contactlenzen. Het is echter nodig om nauwkeurig de gebruiksinstructies te volgen. In tegenstelling tot multifunctionele vloeistoffen, kan peroxide vloeistof voor lenzen gevaarlijk zijn als men deze verkeerd gebruikt. Waterstofperoxide is namelijk een brandende stof. Dit is de reden dat deze vloeistoffen beter ontsmetten dan andere, maar het vereist een chemische reactie voor de vloeistof veilig en geneutraliseerd is. Geen zorgen, je hoeft enkel bepaalde stappen te volgen en jouw lenzen zullen perfect in orde zijn. Woorden zoals "gevaarlijk" of "brandend" klinken misschien angstaanjagend, maar peroxide lensvloeistoffen zijn dankzij deze chemische reactie niet enkel enorm ontsmettend, maar ook vrij van bewaar- en conserveermiddelen! Dit maakt ze ideaal voor gebruikers met allergieën. Jouw verantwoordelij­kheid ligt enkel in het correct gebruik van dit type vloeistoffen.

Peroxide moet geneutraliseerd worden. Gelukkig wordt elke vloeistof steeds geleverd met de nodige hulpmiddelen om dit te kunnen volbrengen. "2-fase" peroxide vloeistoffen maakt gebruik van 2 verschillende agenten, die je volgens de instructies op bepaalde tijdstippen moet mixen. De meest voorkomende producten echter, zoals diegene te koop hier bij Alensa, zijn "1-fase" vloeistoffen. Je ontvangt een fles vloeistof samen met een speciale lenzenhouder. Deze lenzenhouder bevat een metalen schijfje binnenin, die de vloeistof zal katalyseren en neutraliseren. Gebruik nooit een platte lenzenhouder of een houder die NIET gemaakt werd voor peroxide vloeistoffen! In deze speciale houder zal de vloeistof samen met jouw lenzen een proces ondergaan dat ten minste 6 uur zal duren. Je zal zien dat op het einde van dit chemisch proces, geen bubbeltjes meer te zien zullen zijn in de houder. Hierna zijn de lenzen volledig ontsmet en is het volkomen veilig om ze in te stoppen.

Volg steeds deze regels bij het gebruik van peroxide

  • Peroxide mag NOOIT rechtstreeks in contact komen met het oog. Dit zou het hoornvlies kunnen verbranden. Beschadigde cellen zullen genezen maar vermijd steeds contact van het oog en ongeneutraliseerde peroxide.
  • Gebruik steeds de bijgevoegde houder met binnenin de neutraliserende schijf. Deze schijf (soms in de vorm van een ster) is meestal bedekt met platinum en zal zorgen dat peroxide de nodige chemische reactie ondergaat.
  • Vul de houder niet te vol of niet te leeg. Jouw lenzen moeten volledig ondergedompeld zijn in vloeistof maar vermijd het risico op lekken. Bijna elke houder heeft een indicatielijn tot waar gevuld mag worden.
  • Schud of beweeg de houder niet wanneer het ontsmettingsproces bezig is. Laat de houder gewoon rustig ergens staan tot de neutralisatie is voltooid.
  • Neem de lenzen niet uit de houder tot de neutralisatie is voltooid. Stop ook nooit lenzen in die uit ongeneutraliseerde vloeistof komen. Neutralisatie duurt minstens 6 uren.
  • Na langdurig gebruik zal je de speciale houder moeten vervangen. De katalyserende schijf verliest namelijk z'n werking na ongeveer 3 maanden gebruik.

Een stap-voor-stap gebruiksaanwijzing voor peroxide lenzenvloeistoffen

Was jow handen

Was eerst grondig jouw handen.

Controleer de houder

Controleer of je de juiste houder met metalen schijf (of ster) gebruikt.

Stop je lenzen in het mandje

Stop jouw lenzen in het mandje van de houder. Dit lenzenmandje is meestal bevestigd aan de dop. Vaak kan je ook L/R-tekens aflezen op beide kanten van het mandje om onderscheid te maken tussen rechter- en linkerlens.

Spoel het mandje

Sluit het mandje, hou het boven de wastafel en spoel het mandje met de lenzen binnenin even met jouw vloeistof.

Vul tot aan de streep

Vul de houder nu tot aan de streep. Stop meteen het lenzenmandje in de vloeistof en schroef de houder goed dicht.

Laat de houder met rust

Laat de houder nu ergens staan. Pruts niet meer met de houder en beweeg de houder niet. Als alles goed gaat, zie je nu bubbels verschijnen in de houder. Dit start een chemisch proces van minstens 6 uren.

Was opnieuw jouw handen

Zorg dat er geen resten van ongeneutraliseerde peroxide op jouw vingers achterblijven. Was dus nogmaals jouw handen. Zo vermijd je dat peroxide per ongeluk in jouw ogen kan komen.

Na 6 uren is de vloeistof veilig

Nadat de kleine bubbeltjes binnen de houder zijn gestopt (minstens 6 uur later), is het chemich ontsmettingsproces voltooid.

Giet de neutrale oplossing weg

De vloeistof in de houder is nu neutraal en volkomen veilig. De lenzen zijn compleet ontsmet en veilig om te gebruiken. Giet nu gewoon de neutrale vloeistof weg en laat de houder drogen.

Spoel nooit met peroxide

Als je de lenzen nogmaals wil afspoelen, voor je ze instopt, doe dit dan NOOIT met peroxide. Gebruik een fysiologische zoutoplossing of een multifunctionele lenzenvloeistof hiervoor.

Comments/vragen (1)

Heeft u een vraag of opmerking?
Kees

Oei, zeker voorzichtig doen.