Aberratie

Aberratie duidt op een verstoring van het beeld dat geprojecteerd wordt op de retina en veroorzaakt wordt door een oogaandoening. De meest voorkomende oogaandoeningen zijn bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en presbyopie. Deze oogaandoeningen worden over het algemeen veroorzaakt door lichtinval vanuit een verkeerde hoek. Dit resulteert in een beeld dat gevormd op de retina als onhelder, wazig of vervormd.

Bijziendheid (myopie) wordt gedefinieerd als slecht zien in de verte. Bijziendheid ontstaat wanneer het hoornvlies te bolvormig is en de oogbol te lang. Het resultaat is dat het licht onjuist gefocust wordt, wat ervoor zorgt dat verre objecten als wazig waargenomen worden.

Verziendheid (hypermetropie) onstaat wanneer de lens niet kan afvlakken. In dit geval is de oogbol te kort, en de lichtstralen worden opgenomen achter het netvlies, in plaats van erop. Dit zorgt ervoor dat close-up beelden als wazig worden waargenomen.

Astigmatisme wordt veroorzaakt door afwijkingen in de standaard bolvorm van de cornea. Het is een fout in de straalbreking dat zorgt voor problemen in de manier waarop het oog naar het licht focust. In dit geval komen lichtstralen op meerdere delen van het oog: hetzij vóór het netvlies, achter of beide. Deze oogafwijking resulteert in wazig zicht en slechte ruimtelijke waarneming (vervormde beeldvorming).

Presbyopie is vergelijkbaar met verziendheid. Het is echter geen defect in de ware zin van het woord, maar veeleer een natuurlijk gevolg van de veroudering van het menselijk lichaam wanneer het oog zijn natuurlijke elasticiteit verliest. Mensen met presbyopie vinden het moeilijk om zich te concentreren op close-up taken (bijv. lezen of schrijven) en dienen vaak hun materiaal op armlengte te houden om een helder beeld te krijgen.