De oogbol

De oogbol is een zintuigelijk orgaan van het menselijke lichaam en zorgt ervoor dat we kunnen zien. De licht asymmetrisch vorm wordt door voortdurende oogdruk van 2kPa ondergehouden. Deze oogdruk stijgt van nature met de leeftijd. Gesitueerd in de oogkas, wordt de oogbol bewogen en op zijn plaats gehouden door zes verschillende spieren. De oogbol is samengesteld uit een aantal onderdelen, elk met zijn individuele en specifieke functie. De combinatie van deze functies maakt de visuele perceptie mogelijk.

De oogbol wordt omgeven door een rigide en vezelige stof, de oogrok of sclera, die voor bescherming zorgt. De sclera gaat geleidelijk aan over in een doorzichtige laag, oftewel het hoornvlies, die de transmissie van lichtstralen mogelijk maakt. Naast de sclera bestaat de oogbol ook uit het regenboogvlies of de iris. De iris bevat pigmentcellen eveneens als de pupil die van grootte verandert afhankelijk van de hoeveelheid licht. Tussen de sclera en het regenboogvlies bevindt zicht het vezelige vaatvlies, beter bekend als de choroidea, die voor de voeding van de omliggende weefsels zorgt.

Het binnenste van het de oogbol is gevuld met een geleiachtige massa bestaande uit glasvocht en intra-oculaire vloeistoffen en bevat teven de ooglens. De lens wordt door het straallichaam en bevestigingsap­paraat in plaats gehouden en zorgt voor het breken van de lichtstralen. Na het breken van de lichtstralen vallen deze op het netvlies aan de achterkant van het oog. Dit proces zorgt voor de visuele perceptie.

Het netvlies bevat lichtgevoelige twee soorten cellen de staafjes en de kegeltjes. Staafjes maken de perceptie van contrasten en lichteffecten mogelijk maken, terwijl de kegeltjes ervoor zorgen dat wij kleuren kunnen onderscheiden. Verder bevat het netvlies twee belangrijke vlekken, de gele vlek en de blinde vlek. Deze eerste wordt gekenmerkt door het punt waar de concentratie van de kegeltjes het hoogst is. De blinde vlek duidt het punt aan waar de oogzenuw het oog verlaat.