Zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen Types van zachte contactlenzen: Hydrogel Silicone hydrogel Hybride (RGP – Rigid Gas Permeable gedeelte in het midden van de lens, de buitenkant bestaat van een zacht materiaal) In 1999 werden sommige silicone hydrogel lenzen met hoge zuurstofdoorla­atbaarheid goedgekeurd voor langdurig dragen (overnacht, langer dan één dag). Tegenwoordig is het langdurig dragen niet meer aanbevolen, omdat het aan een hogere kans van ooginfectie en andere gezondheidspro­blemen verbonden is.

Voordelen

De voordelen van zachte contactlenzen zijn hoog comfort bij het dragen, gemakkelijke applicatie en lage kosten. Silicone hydrogel contactlenzen hebben een hoge zuurstofdoorla­atbaarheid die zorgt voor voldoende overdracht van zuurstof naar het hoornvlies. Aan de andere kant hebben deze lenzen een slechtere bevochtigbaarheid, verhoogde stijfheid en neiging om lipide afzettingen op te nemen in vergelijking tot hydrogel lenzen.

Nadelen

Zachte contactlenzen worden uit een breekbaar materiaal gemaakt, waardoor de zorg ervoor moeilijker wordt. De lenzen moeten regelmatig afgespoeld en verwisseld worden om lipide, proteïne en andere afzettingen te voorkomen. Er kunnen verschillende complicaties voorkomen vanwege onvoldoende zorg voor contactlenzen, onjuiste keuze van lenzen, of vanwege het langdurige dragen. Het nalaten van de lenszorg kan tot conjunctivitis of corneale neovascularisatie leiden.

Vervangingsschema

Elke type contactlenzen is gemaakt met een bepaald vervangingsschema, d.w.z. hoe vaak de lenzen moeten vervangen of weggegooid worden.

Dagelijks dragen

De contactlenzen mogen niet langer dan 16 uur per dag gedragen worden. Met sommige merken met lagere zuurstofdoorla­atbaarheid is dit dan max. 10 uur per dag). De routine begint ´s morgens wanneer de lens ingezet wordt in het oog. ´s Nachts zullen de lenzen uitgehaald worden en in een lenzenhouder ingezet worden met lenzenvloeistof erin, waarin de lenzen overnacht gedesinfecteerd worden.

Langdurig dragen

Langdurig dragen is met sommige types daglenzen, die hoge een zuurstofdoorla­atbaarheid hebben, mogelijk. Contactlenzen die voor het langdurige dragen goedgekeurd zijn kunnen overnacht gedragen worden, maar niet langer dan 6 dagen. Dit soort dragen verkort de leeftijd van de lenzen (bijv. de leeftijd van maandlenzen bij langdurig dragen wordt verkort tot 3 weken i.p.v. 4).

Continu dragen

Contactlenzen met continu dragen kunnen de hele tijd waarvoor zij bedoeld zijn gedragen worden. Dat wil zeggen dat maandlenzen voor 30 dagen gedragen kunnen worden, 24/7. Dit soort dragen dient altijd door een oogspecialist te worden voorgeschreven, omdat het niet aan te raden is voor elke lenzendrager.

Leeftijd van zachte contactlenzen

Daglenzen - ´s morgens ingezet, ´s avonds weggegooid. Week- en maandlenzen – elke nacht uitgehaald en in een lenzenhouder met lenzenvloeistof gedesinfecteerd. Kwartaallenzen of jaarlijkse contactlenzen – niet vaak gebruikt vanwege de lage prijzen van de bovengenoemde types.

Duurzaamheid van zachte contactlenzen

Contactlenzen accumuleren geleidelijk aan lipide, proteïne en calcium afzettingen waarin micro-organismen kunnen groeien. Daarom is het van groot belang om de lenzen behoorlijk te spoelen met de juiste oplossing. Dit helpt om de onzuiverheden weg te halen en de lenzen goed te desinfecteren.

Samenvatting

Zachte contactlenzen hebben één nadeel – zij nemen vaker onzuiverheden op dan andere types contactlenzen. Daarom is het nodig om de lenzen regelmatig te vervangen om oog infecties voor te komen. Het voordeel van deze contactlenzen is hun hoge zuurstofdoorla­atbaarheid – dankzij deze kunnen ze voor een langere tijdsperiode gedragen worden. Sommige kunnen ook continu gedragen worden.