Onze beste tips voor een betere contactlenshygiëne

Het dragen van contactlenzen brengt veel voordelen met zich mee, en tegenwoordig zijn ze handiger, meer comfortabel en beter geprijsd dan ooit! Maar dit gemak brengt uiteraard ook een zekere verantwoordelij­kheid met zich mee. Om contactlenzen op een veilige en gezonde manier te gebruiken, is het heel belangrijk om bepaalde regels en instructies op te volgen betreffende het zorg dragen voor lenzen. Wij hebben alvast een beknopte handleiding met de meest gebruikelijke (en belangrijke) tips voor jou voorbereid.

Wat zou je MOETEN DOEN als je contactlenzen draagt?

Dos of wat wel te doen om zorg te dragen voor contactlenzen

Zorg dragen voor jouw contactlenzen hoeft niet moeilijk te zijn. Volg deze tips en je zal vast en zeker ongemak en ernstige complicaties vermijden, om zo elke dag volop van jouw lenzen te kunnen genieten.

Dagelijkse taakjes

  • Was en droog steeds grondig jouw handen.
    Voor je jouw contactlenzen gaat behandelen, was steeds jouw handen! Spoel je handen volledig af, neem je tijd en probeer sommige zeepvarianten op basis van crème te vermijden, omdat deze voor irritatie kunnen zorgen. Vergeet niet om ze ook goed af te drogen met een schone handdoek. Best droog je niet met papieren doekjes omdat deze vezelrestanten op je handen kunnen achterlaten.
  • Reinig je contactlenzen grondig en regelmatig met verse lenzenvloeistof.
    Gebruik steeds nieuwe lenzenoplossing uit een steriele fles. Zit er nog vloeistof van gisteren in jouw lenzenhouder? Gooi deze dan weg zodat je altijd zal onthouden om nieuwe vloeistof te nemen. En wat betreft jouw fles lenzenvloeistof, deze dient vervangen te worden ongeveer 3 maanden na opening.
  • Maak je lenzenhouder steeds schoon en vervang deze na ongeveer 3 maanden.
    Vergeet ook niet om zorg te dragen voor jouw lenzenhouder. Was beide zijden van het doosje zeer regelmatig uit om bacteriën en andere besmettende vuilresten weg te spoelen. Houd ook niet te lang hetzelfde doosje bij en vervang het na ongeveer drie maanden.

Het advies van de opticien

  • Bezoek jouw -arts of oogspecialist minstens één keer per jaar.
    Ook al merk je niet echt problemen of veranderingen op bij jouw gezichtsvermogen, toch is het een goed idee om regelmatig een oogspecialist te bezoeken. Hun professioneel inzicht kan soms problemen blootleggen die je niet eens had opgemerkt. Specialisten dienen ook geraadpleegd te worden bij verandering van merk of lenzen, omdat zij jou een goede pasbeurt kunnen verzekeren zodat je de perfecte contactlenzen kan vinden.
  • Volg het advies van je oogspecialist op.
    Wijk niet af van het advies van jouw oogarts of van het voorschrift. Jouw specialist is een expert die een grondig inzicht bezit in de totale werking van jouw ogen, en die daarbij ook rekening houdt met jouw algemene gezondheidstoestand en levensstijl. Doctor knows best !
  • Neem een bril met je mee voor onverwachte situaties.
    Wees steeds goed voorbereid! Of je nu op reis bent, of gewoon aan het werk op kantoor, het is nooit een slecht idee om een bril bij te hebben indien er onverwacht iets misgaat met je contactlenzen, of als je ogen aan wat rust toe zijn. Je weet maar nooit...

Aanpassingen in je levensstijl

  • Draag een zonnebril of een andere beschermende bril.
    Vele contactlenzen bevatten UV filters, maar uiteraard bedekt een lens de hele oogbal niet. Om het volledige oog te beschermen is het nodig om ook een zonnebril te dragen. Ben je in een omgeving met veel stof, zet dan een beschermende bril op om irritatie in de ogen te vermijden.
  • Vermijd contact met spuitbussen.
    Als je lenzen draagt, probeer dan contact met spuitbussen, aerosol, verstuivers of drijfgasproducten te vermijden. Deodorants, haarlak, parfums, etc. sturen onzichtbare partikels de lucht in, waardoor deze in jouw ogen kunnen terechtkomen en zorgen voor onvoorziene complicaties.
  • Ga goed voorbereid op reis: pak lenzenhouders, vloeistof, pincetten, spiegels, etc. in
    Ga je op vakantie met jouw contactlenzen? Bereid je dan goed voor door je lenzenhouders, reisvloeistof, spiegel en andere handige tools niet te vergeten. In situaties zoals deze komen handige “alles-in-één” lenzenkits prima van pas, vermits alles mooi verpakt zit in één klein doosje.

Wat je NIET zou moeten DOEN als je contactlenzen draagt

Don'ts of wat niet te doen bij het dragen van contactlenzen

Er zijn enkele dingen waar je moet voor opletten of die je beter niet doet. Hou deze steeds in gedachten en de gezondheid van je ogen zal gegarandeerd zijn!

Dagelijkse taakjes

  • Contactlenzen nooit blootstellen aan kraantjeswater.
    Gebruik bij het schoonmaken en opbergen van lenzen nooit water van de kraan, speeksel of enige andere vloeistof die niet specifiek voor lenszorg werd ontworpen. Kraantjeswater bevat micro-organismen en bacteriën die, hoewel deze veilig zijn om te drinken, ernstige infecties kunnen veroorzaken in de ogen.
  • Lensvloeistof niet hergebruiken of overgieten in een andere fles.
    Gooi de vloeistof van gisteren weg zodra je jouw lenzen inbrengt, en zo ben je zeker om nieuwe vloeistof te gebruiken wanneer je de lenzen na het dragen terug opbergt. Op vakantie kan je een reisformaat lenzenvloeistof meenemen. Giet nooit zelf vloeistof over in een kleinere fles!
  • Jouw rechter- en linkerlens niet door elkaar halen.
    Bouw een routine op waarbij je duidelijk onderscheid maakt tussen de lens van je linker en de lens van je rechteroog. Maak hierbij vooral gebruik van gemarkeerde houders. Zo kan je verwarring en ongemak door lenzen in te brengen in het verkeerde oog, vermijden.

Het advies van de opticien

  • Je contactlenzen nooit inhouden tijdens het slapen als dit niet door een specialist werd toegelaten.
    Tegenwoordig zijn er allerhande lenzen op de markt die werden ontworpen voor tijdens het slapen, zoals bijvoorbeeld Air Optix Night and Day Aqua, maar slaap nooit met lenzen als dit niet door een oogspecialist werd toegestaan. Niet iedereen kan contactlenzen zo lang verdragen dus raadpleeg steeds jouw arts hierover.
  • Vervallen lenzen of vloeistoffen niet meer gebruiken.
    Vervallen lenzenvloeistof kan vervuild zijn en de kwaliteit van vervallen contactlenzen kan zodanig gedaald zijn dat ze fouten gaan vertonen. Vermijd het risico dat je lens scheurt en je ogen geïrriteerd raken en controleer goed de vervaldatum van de producten die je gebruikt.
  • Zelfgemaakte vloeistoffen of houders nooit gebruiken.
    Probeer nooit zelf een zoute oplossing te maken, of je lenzen te bewaren in iets wat hier niet door een vakkundig fabrikant voor ontworpen is. Gebruik op een verantwoordelijke manier steeds de juiste producten om zorg te dragen voor jouw lenzen. Zo ontwijk je allerhande mogelijke complicaties.

Aanpassingen in je levensstijl

  • Niet zwemmen, douchen of de sauna bezoeken terwijl je contactlenzen draagt.
    Elk contact met water of zweet betekent dat het risico op bacteriën en ooginfecties sterk stijgt. Als je gaat zwemmen, draag dan steeds een kwaliteitsvolle zwembril of draag, indien je écht wil, best daglenzen, zodat je deze meteen daarna kan weggooien. Oogdruppels kunnen ook helpen om ongewenste bacteriën weg te spoelen. Ook de sauna is een slecht idee want de lenzen drogen uit in de hitte en kans op bacteriën door zweet vergroot enorm.
  • Make-up niet gebruiken voor je je lenzen hebt ingestopt.
    Stop altijd je lenzen in voor je make-up of cosmetica aanbrengt. Ook, vooraleer je make-up verwijdert, neem steeds eerst je lenzen uit. Dit verkleint drastisch de kans dat kleine stofdeeltjes en partikels tussen de lens en het oog vast komen te zitten.
  • Contactlenzen, vloeistof en make-up niet delen met anderen.
    Het is misschien wel verleidelijk om de gekleurde lenzen van je vrienden eventjes uit te testen, of om hun favoriete mascara te lenen, maar het delen van zulke gevoelige producten brengt makkelijk infecties met zich mee. Het is beter om een beetje egoïstisch te zijn wanneer het aankomt op de gezondheid van jouw ogen!